Начало НОВИНИ Напрежение над Черно море! Русия прехвана британски изтребители

Напрежение над Черно море! Русия прехвана британски изтребители

0

Руски самолети са прехванали британски изтребители Typhoon, когато са се приближили до руското въздушно пространство на 19 октомври, пише The Daily Express, като се позовава на съобщение от Министерството на отбранта н Руската Федерация.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отхвърли твърдението на руското министерство на отбраната, че е имало сблъсък между двете страни над Черно море.

Два руски изтребителя Су-27 бяха вдигнати в отговор на предполагаемото приближаване на британски разузнавателен самолет RC-135 и двойка самолети „Тайфун“.

Кадри, направени от пилотската кабина на руски изтребител, показват обратните следи на британски самолети, докато руски изтребители се приближават.

Министерството на отбраната на Русия съобщи следното: „За идентифициране на въздушни цели и предотвратяване на нарушения на държавната граница на Руската федерация двойка изтребители Су-27 от дежурните сили за противовъздушна отбрана бяха вдигнати във въздуха“.

„Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като самолет за електронно разузнаване и радиоелектронна борба RC-135 и два многоцелеви изтребителя Typhoon на Кралските ВВС“.

В отговор Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви: „Това твърдение е напълно невярно. Самолетите на Кралските военновъздушни сили никога не са се опитвали да пресекат суверенното въздушно пространство на Русия“.

Руското министерство на отбраната съобщи, че при приближаването на руските изтребители британските самолети са се отклонили от руската въздушна граница.

Русия настоява, че прехващането е извършено „в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води без пресичане на въздушни маршрути или опасно приближаване на самолети на чужда държава“.

По-рано руски изтребител изстреля две ракети срещу британски разузнавателен самолет над Черно море.

По това време британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че самолетът Rivet Joint на Кралските ВВС е извършвал рутинно патрулиране в международното въздушно пространство, когато два руски военни самолета Су-27 са започнали да го следят.

По време на 90-минутното взаимодействие един от изтребителите изстреля две ракети, които прелетяха близо до британския самолет. Едната ракета пропусна, другата се повреди. Кремъл съобщи, че изстрелването на ракетите е причинено от техническа неизправност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук