Начало НОВИНИ Китай ще направи всичко възможно да спомогне за палестинско-израелско помирение

Китай ще направи всичко възможно да спомогне за палестинско-израелско помирение

0

Китай ще направи всичко възможно да допринесе за палестинско-израелското помирение, заяви външният министър Ван И пред израелския си колега в телефонен разговор, съобщават китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Китай ще подкрепи твърдо всяко решение, което е в полза на мира, е заявил министърът, подчертавайки, че сегашният палестинско-израелски конфликт засяга целия свят и е свързан с важен избор между войната и мира.

Ван също така призова Израел да предприеме ефективни мерки, за да защити сигурността на китайските граждани и институции там, допълвайки, че „всички страни имат право на самозащита, но трябва да спазват международното хуманитарно право и да гарантират безопасността на цивилните граждани.“

В разговора с израелския си колега Ели Коен китайският първи дипломат изтъкна, че е наложително да се предотврати по-нататъшната ескалация на ситуацията и причиняването на още по-сериозни хуманитарни трудности, предаде агенция Синхуа. Коен представи позицията на Израел и опасенията му за сигурността по отношение на палестинско-израелския конфликт.

Ван подчерта, че болезненият урок от цикличността на палестинско-израелския конфликт напълно доказва, че само придържането към концепцията за обща сигурност може да помогне за постигането на устойчива сигурност и само придържането към подхода за политическо уреждане може да улесни цялостното разрешаване на оправданите опасения на Израел, свързани със сигурността.

По решението за две държави е налице консенсус на международната общност, каза Ван. Китайският външен министър разговаря и с палестинския си колега Рияд ал Малики. Пред него той отбелязаа, че това, от което хората в Газа се нуждаят най-много, е сигурност, храна и лекарства, а не война, оръжия и боеприпаси, предаде Синхуа.

Ал Малики изрази палестинската позиция и благодари сърдечно на Китай, че отстоява справедливостта с ясното си и категорично изявление и твърда подкрепа за палестинския народ, а също за предоставената спешна хуманитарна помощ за палестинците. Палестинският външен министър изрази надежда, че с помощта на международната общност палестинският въпрос може да бъде решен из основи и да се осъществи създаването на независима държава, допълва Синхуа.

Високопоставеният китайски дипломат посочи, че Съветът за сигурност на ООН трябва сериозно да поеме своите отговорности, а международната общност да предприеме спешни действия. Страните извън региона, особено големите държави, трябва да се придържат към обективност и справедливост и да играят конструктивна роля за деескалация на кризата, добави той.

Ван подчерта, че единственият начин за решаване на палестинския въпрос е прилагането на решението за две държави и осъществяването на практика на правото на палестинския народ на съществуване, правото на държавност и правото на завръщане. Китай призовава за свикване на по-авторитетна, по-широкообхватна и по-ефективна международна мирна конференция възможно най-скоро, която да насърчи бързото възобновяване на мирните преговори между Палестина и Израел, като за тази цел се формулира конкретен график и пътна карта, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук