Начало НОВИНИ Избраха нов председател на Камарата на представителите на САЩ

Избраха нов председател на Камарата на представителите на САЩ

0

Републиканците успяха най-накрая да се обединят и избраха 56-ия председател на Камарата на представителите на САЩ, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

Конгресменът от Луизиана Майк Джонсън, твърд привърженик на бившия президент Доналд Тръмп, изиграл важна роля в опитите за преобръщане по съдебен на ред на резултатите от изборите през 2020 г., получи единодушната подкрепа на партията си да стане новият спикер на долната камара на Конгреса.

Така републиканците сложиха край на продължилите седмици наред хаос и вътрешнопартийни боричкания, които парализираха Конгреса в обстановка на международни и вътрешни кризи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Кой е Майк Джонсън?

51-годишният Джонсън е роден в Шривпорт – третият по големина град в Луизиана. Той е най-възрастният от четирима братя и сестри и е син на пожарникар, който е бил тежко обгорен и инвалидизиран при изпълнение на служебните си задължения.
Преди да постъпи в Конгреса, Джонсън е адвокат, който работи основно по въпроси, свързани със свободата на изповядване на религия и успешно защитава забраната на еднополовите бракове в Луизиана през 2004 година.
„Аз съм християнин, съпруг, баща, човек, който цял живот е консерватор, адвокат по конституционно право и собственик на малък бизнес – в този ред“, казва той пред в. „Луизиана баптист месидж“ през 2016 година.
През 2015 г. е избран за член на щатския парламент на Луизиана и се кандидатира за Конгреса през 2016 година. Сега той представлява Четвърти конгресен окръг на Луизиана, който обхваща северозападната част на щата и включва родния му град Шривпорт.

КОНСЕРВАТОР В СФЕРАТА НА СОЦИАЛНИТЕ ВЪПРОСИ

Джонсън е консерватор, който може би е най-известен със своята защита на опитите на бившия президент Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 година. В качеството си на бивш конституционен адвокат, той подписва документ, който предоставя правен съвет на съда по дело за отмяна на резултатите от изборите в Пенсилвания и призовава Тръмп да „продължи да се бори“.
Той се противопоставя на еднополовите бракове и през 2022 г. внесе законопроект който предвиждаше да се забрани на училищата да насърчават или обсъждат половата идентичност.
Той се противопоставя на правото на аборт и нарече решението за отмяна на федералната защита на абортите „голям повод за радост“.

ПРОТИВОПОСТАВЯ СЕ НА ПОМОЩТА ЗА УКРАЙНА

Джонсън се противопоставя на изпращането на помощ на Украйна, за да ѝ се помогне да се защитава от Русия и получи най-ниската възможна оценка от „Републиканци за Украйна“ – застъпническа група, която изготвя доклади относно подкрепата на законодателите от партията за украинската страна.
ЛИДЕРСКИ ОПИТ
Джонсън е бил председател на консервативната организация „Републикански комитет за проучвания“ и е бил избиран за заместник-председател на конференцията, но иначе няма лидерски опит, което би могло да представлява потенциална пречка при започването на преговори с контролираните от демократите Сенат и Белия дом.
Досега той също така е демонстрирал ограничени способности за набиране на средства, което обикновено е ключова част от ролята на спикера.

ОТНОШЕНИЯ С ТРЪМП

Джонсън е заклет привърженик на Тръмп, за което свидетелства подкрепата му за опитите на Тръмп да отмени изборите през 2020 година. Тръмп подкрепи избора на Джонсън за кандидат.

Източник: БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук