Начало БЪЛГАРИЯ Петков: Заседанието в НС е прах в очите на хората, точно преди...

Петков: Заседанието в НС е прах в очите на хората, точно преди местния вот. Няма да участваме

0

Няма да участваме в утрешното заседание на НС. Ние вярваме, че това е малката димка, или прах в очите на хората, точно преди местния вот. Разбирам донякъде кметовете на ГЕРБ – много от техните кметове са с по 4 или 6 мандата. Как могат да обяснят, че в Ловеч има режим на водата, в Сливен също? Ние сме като в Африка. Трябва им тема, за да отклонят вниманието на хората, и да правят предизборен цирк. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков в ефира на Нова телевизия, цитиран от novini.bg.

Според него ГЕРБ използва Делян Добрев за черен пиар: „Преди изборите го пускат да говори такива работи. Важен въпрос: къде са 27-те стотинки разлика – от лев, както обещаваха, на 73 стотинки? Цялата тема в момента е, вместо да говорим защо няма инфраструктура за ВиК, защо тротоарите са разбити, защо няма детски градини – защото това са техни кметове.”

„Всички сме обединени, че „Лукойл” трябва да си плати данъците в пълен размер. Десет години назад, по времето на ГЕРБ, те платиха нула лева данък. Тепърва си платиха, чак когато ние управлявахме. Абсолютно сме обединени, че тази компания трябва да си плати този допълнителен данък. Когато те си ги платят, ние искаме да ги вкараме в един фонд, и после трябва да помислим много внимателно как да върнем тези пари след това на гражданите. Може да се случи както в Италия – да се премести собствеността. „Лукойл”, ако войната остане в този вариант, ще има дългосрочен проблем да намира петрол, който не е руски”, коментира той. На въпрос има ли български апетити за „Лукойл”, Петков обясни: „Миналата година техните продажби са 4 милиарда долара. Не знам има ли възможност някой да извади такива пари и да купи рафинерията. Който и да влезе в такава сделка обаче, трябва да има прозрачни средства.”

„ГЕРБ и ДПС трябва да научат, че като кажем „не” е „не”. Това, което не могат да разберат, е че с нас се работи само ако вярваме в това, което правим. Нямам проблем, когато едни хора си взимат пиара за неща, в които ние вярваме. Това в петък ще е демонстрация”, подчерта още той.

За ролята на Делян Пеевски в некоалицията, Петков обясни: „Обиколих последните две седмици почти цяла България – виждам, че може би същият процес между нас и „Демократична България” се случва между ГЕРБ и ДПС. В Монтана, Търговище, Пазарджик, Велинград те подкрепят един кмет. Може би се чувстват по-силни заедно.”

„Ако ние се представим много по-добре от тях, дали ще изискаме смяна в кабинета? Няма да изискаме. Вярваме на премиера Денков, на финансовия министър, на регионалния министър и на министъра на спорта. Ако имаме критики до ротацията за някой министър, може да повдигнем въпрос към ГЕРБ”, коментира той предстоящата ротация през март месец.

По повод решението за Шенген, той допълни: „Чувстваме, че позицията на Австрия не е честна спрямо България. Те просто искат да правят реформа в Шенген и Европа и ни използват. Трябва да работим по-активно всички заедно. Вярвам, че само заедно ще успеем, но проактивно. Искаме да изпълним програмата, да доведем България в Шенген, да изпълним ПВУ.”

На въпрос, ако не са на балотаж в населени места в страната, кого ще подкрепят, той заяви: „Аз не вярвам в такава хипотеза. Васил Терзиев ще бъде следващият кмет на София, абсолютно сигурен съм. Балотажите, които изглеждат сигурни, са Пловдив и Варна. За да може да победи, човек трябва да си представи победата. Стратегията ни е – играем за победа. Направеното на национално ниво с постигнатите реформи, ако имаме подобни успехи и в общинските съвети, това ще е голяма победа.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук