Начало НОВИНИ Тотален хаос в Газа: Израел извършва бомбардировки с невиждан до момента мащаб

Тотален хаос в Газа: Израел извършва бомбардировки с невиждан до момента мащаб

0

В ивицата Газа цари тотален хаос и паника, след като Израел извършва бомбардировки с невиждан до момента мащаб.

Израелските въоръжени сили обявиха, че 100 изтребителя са участвали в нанасянето на удари по ивицата през последните часове. Кореспондент на Би Би Си съобщава за хаос сред цивилното население. Той съобщава за паника и в Хан Юнес, вторият по големина град, който се намира в южната част на ивицата.

Израел засили въздушните удари на фона на сухопътната инвазия на армията. Израелските военни обявиха, че „разширяват наземните операции“ в ивицата, след като на 7 октомври бойци на „Хамас“ извършиха изненадващо нападение. „Хамас“ обяви тази вечер, че води ожесточени боеве с израелските сили на земя. Смята се, че Израел вече е преминал към втората фаза на войната.

„Ал Джазира“, позовавайки се на говорител на армията, съобщи, че израелските сили са навлезли в северната част на ивицата Газа и разширяват обхвата на своите действия. От седмици Израел се готвеше за започването на сухопътна операция. След нападението на „Хамас“ Израел обяви състояние на война. Екстремистката групировка държи над 200 заложници в момента, което бавеше започването на операцията.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Израел се намира в „състояние на лудост“ и призова израелските сили незабавно да спрат атаките си срещу населението на ивицата Газа. „Израелските бомбардировки над Газа, които се засилиха снощи, отново бяха насочени към жени, деца и невинни цивилни, задълбочавайки хуманитарната криза“, каза Ердоган.

Израел твърди, че атакува единствено цели на „Хамас“, но доказателствата сочат друго – извършват се безразборни удари и срещу цивилното население. Израел обяви, че в момента основната цел на армията е връщането у дома на взетите заложници. Арабското население в палестинската земя обаче е големият губещ във войната между Израел и „Хамас“. Израелската армия убива хиляди деца в ивицата, които са в капан и няма къде да избягат. Окупаторите също така не допускат хуманитарна помощ да достигне до цивилното население. Според палестинските здравни власти над 7000 души са убити в ивицата от 7 октомври насам, сред които 3000 деца.

Общото събрание на ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа. Призивът бе отправен в резолюция, приета от Общото събрание на 21-ия ден от началото на войната между Израел и „Хамас“, в момент, в който Израел обяви, че разширява сухопътните си операции в ивицата Газа. Резолюцията на Общото събрание е необвързваща и бе разкритикувана от Израел и от САЩ, които осъдиха това, че в текста не се споменава „Хамас“. Тя бе приета под аплодисменти и събра 120 гласа „за“, 14 „против“ и 45 „въздържали се“ от 193 членове на ООН. Израел определи приетата от Общото събрание на ООН резолюция, призоваваща за хуманитарно примирие в ивицата Газа като „позор“. Ислямисткото палестинско движение „Хамас“, от своя страна, приветства резолюцията на Общото събрание на ООН, призоваваща за хуманитарно примирие в ивицата Газа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук