Начало НОВИНИ Надежда Йорданова: ЦИК не устоя на политическия натиск

Надежда Йорданова: ЦИК не устоя на политическия натиск

0

Решението на ВАС е крачка в правилната посока и към връщане на доверието в избирателната система. Това коментира пред БНТ Надежда Йорданова.

От случилото се губещ е избирателят. Отново има недействителни бюлетини. ЦИК не устоя на политическия натиск, смята тя.

„По повод на това кой е губещият, това е българският избирател, който не успя да гласува с машини. В София недействителните гласове са общински съветници са над 17 000 бюлетини, при 22 000 бюлетини – не подкрепям никого. 5500 гласа е квотата за общински съветник, тоест трима общински съветника изчезнаха в небитието“, подчерта тя.

Централната избирателна комисия трябва да бъде реално независим орган, категорична бе Йорданова. Нужни са изменения в Изборния кодекс, ако не и ново изборно законодателство, според нея. В Изборния кодекс има нужда от по-мащабна реформа изтъкна народният представител.

Разговорът за промените трябва да се води спокойно.

ЦИК получи своята оценка с решението на ВАС, смята тя.

Спорно е дали МЕУ някъде е сгрешил, според оценката на Надежда Йорданова.

Докладът на ДАНС е рядко непрофесионален документ, според нея. Направи се опит да се създаде психоза, коментира още тя. Българският гражданин има интерес да гласува спокойно, убедена е Надежда Йорданова. Защитата на правото е в изгода на всички, подчерта тя. Няма предпоставка правителството да падне, според нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук