Начало БЪЛГАРИЯ Деян Николов: Васил Терзиев е поставено лице

Деян Николов: Васил Терзиев е поставено лице

0

Очаква се екипът на Ваня Григорова, която остана втора на балотажа в София, да реши какви съдебни стъпки ще предприеме, защото смята да се „… бори за всеки глас“. Разликата между спечелилия Васил Терзиев и Ваня Григорова е около пет хиляди гласа. В кампанията участва и Деян Николов от „Възраждане“. Как гледа той на вота в София и какви промени очаква…

– Г-н Николов, кметът на София е ясен. Васил Терзиев спечели с малка преднина. Вие участвахте в кампанията. Какво очаквате от новия кмет?
– Нищо не очаквам от него. Васил Терзиев е поставено лице и идеята му за проблемите на София се изчерпва с обучението, което са му направили малко преди кампанията. София ще продължи да се управлява по същия начин и чрез същите обръчи от фирми на същите олигарси в допълнение с няколко нови.

– Получи ли се сблъсък на идеи в кампанията, или отново слушахме повече обещания. Аз това, аз онова…
– Нямаше дори и много обещания. На ключовите въпроси се отговаряше политически коректно и общо с единствена цел да не вземе да се изложи някой кандидат. Това се прави, когато кампанията се крепи на пари и изкуствено изграден имидж, а не на качества на кандидата. За съжаление, това все още работи като медийна стратегия..

– Общинският съвет в столицата е много фрагментиран. ПП-ДБ нямат мнозинство. Ще има ли „сглобка“ или ще има „бизнес по интереси“…
– Аз очаквам скрита сглобка, преплетена с много бизнес интереси. На местно ниво ГЕРБ и прокситата им от БСП (квотата на Станишев) ще натискат ПП-ДБ, а те – колкото и да се дърпат, ще са принудени да се съобразяват с риска сглобката на национално ниво да падне, което ще ги направи зависими. Ние ще сме прагматични и ще подкрепяме добрите решения за София, докато изсветляваме задкулисието и схемите им.

– Какво не припознаха във вас софиянци…
– Лъскава и скъпа кампания, от каквато имат нужда много хора, за да повярват, че има шанс определен кандидат. Всъщност, хората ни подкрепиха изключително силно, но нямахме ресурс да достигнем до повече софиянци, което е наш пропуск, но нашият път винаги е бил да се борим без да си създаваме зависимости.

– От хората на „Възраждане“, които гласуваха за вас на първи тур, 9% са подкрепили Терзиев, а 84% Григорова. В същото време Борисов говори за ДС и държавната собственост, а от „Възраждане“ запазихте мълчание. Защо?
– Впечатление прави, че Ваня Григорова направи доста скъпа кампания в София, която противоречи на създадения ѝ образ на обикновен човек, работещ като служител в синдикат. Като прибавим подкрепата за нея, която изрази Борисов веднага след първи тур, и отнесем това към факта, че Пеевски и Борисов сега управляват държавата, е твърде вероятно Ваня Григорова да е новият политически проект, зад който се скриват Борисов, Пеевски и останалият политически елит, зависим от посолството. А кое е посолството мисля, че е обществена тайна. Тя ще е новият политически проект на американците. Нашата вина е, че не успяхме да разберем това в зародиш, което позволи на много хора да се подведат по нея. Ситуацията много прилича на възникването на ПП и Кирил Петков, когато всички ни казваха да го подкрепим, че да свалят ГЕРБ, само че ние гледаме няколко хода напред и това ни е работата. Сега много хора гласуваха за нея, за да не е ПП-ДБ, но новият проект не е решение на ситуацията, а още от същото, както се случи с ПП-ДБ. Много хора не го разбират, но времето ще го покаже, защото е лесно да си от нашата страна на барикадите на думи в рамките на една кампания, но е съвсем различно да си от тази страна на реални действия в дългосрочен план.

– Вие се отказвате от мястото си на депутат в парламента, за да влезете в Общинския съвет. И това е така, защото…
– Ние искаме да управляваме България, което включва и управлението на София. В Народното събрание имаме много силна група, която ще се оправи и без мен, а сега е моментът да създадем и много силна група в Столичния общински съвет с ясната цел да управляваме София след 4 години.

– И в Общинския съвет ли групата на „Възраждане“ ще бъде извечна опозиция…
– Никога не сме били „извечна“ опозиция, но така изглежда понякога. Ние винаги подкрепяме добрите решения и сме против лошите. Понеже в България почти всички политически решения са лоши, ние винаги сме против тях, което създава такова усещане. Да следваш принципна позиция и да не се коалираш с престъпници е проява на политическо достойнство, а не постоянна опозиция.

Източник: Факти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук