Начало НОВИНИ Денков: Трябва да се търси смяна на състава на ЦИК

Денков: Трябва да се търси смяна на състава на ЦИК

0

Фактът е, че ЦИК не се справи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не изчакаха до края срока, който беше необходим за валидиране на машините, така че има проблем. Те са колективен орган – не подлежат на административна или наказателна отговорност директно“, заяви днес премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук по повод навършените на 6 ноември пет месеца от старта на кабинета.

„Но за това несправяне, според мен трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Още повече, че този състав е от времена, в които съвсем друга беше политическата конфигурация, той не отразява реалността в момента“, посочи премиерът.

В отговор на въпрос за разговор на Денков с министъра на електронното управление Александър Йоловски и за обвиненията на министъра срещу Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване премиерът заяви:

„Говорих вчера с министър Йоловски, той отказва в момента да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване…Познавам достатъчно тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни“.

Поискал съм да се направи обстойна проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме, посочи Денков. 

Не смятам, че в момента трябва да се търси смяна на министри, каза още той.

За поисканото от президента съгласие да бъде отстранен председателят на ДАНС Пламен Тончев, Денков каза, че Румен Радев няма друг изход и допълни:

„Мисля, че президентът трябва да подпише и ще го направи. Чл.105 от Конституцията – Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност. Чл. 7 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност казва: „Министър-председателят осъществява общото ръководство на разузнавателната общност“. Така че президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС, защото ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по Конституция и които имам по закон“.

От ДПС ще се търси подкрепа за промените в Конституцията. Така премиерът отговори на въпроса дали след оставката на Мустафа Карадайъ кабинетът ще работи по-добре с движението под прякото ръководство на Ахмед Доган.

„Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си вътрешни въпроси на партиите“.

„ГЕРБ се интересува от частно-партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която заедно с ГЕРБ ние сме заложили и за правителството, и за парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата“, коментира Денков по повод обявеното от Бойко Борисов обсъждане на въпроса за подкрепата за кабинета. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук