Начало БЪЛГАРИЯ Каримански: Предложените данъчни промени са пълен хаос

Каримански: Предложените данъчни промени са пълен хаос

0

Промяната в данъчното законодателство, която е предложена, е пълен хаос. Няма никакви връзки, каквито трябва да има цялостното данъчно законодателство, за да бъдат процесите взаимообосновани и взаимосвързани. Предложението на финансовия министър е, че ще се обсъжда изменение на данъчното законодателство, което да влезе в сила от 2025 г. и то касае недвижимите имоти. Финансовият министър (Асен Василев) направи действия, които могат да се окачествят като популизъм”. Това заяви финансистът Любомир Каримански в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Каримански заяви, че данъците върху недвижимите имоти не са променяни над 10 г., но това не оправдава популисткото поведение на политиците – да обещават едно преди изборите и да става друго след вота. „Данъчната оценка на имота може да бъде коригирана от самата община, депутатите не могат автоматично да приемат промяна в тази ставка”, каза финансистът и подчерта, че всичко трябва да бъде съобразено и с доходите на хората като припомни кривата на Лафер, която казва до какво ниво данъците могат да се събират и след което те преминават в сивия сектор.

„В момента няма никакъв точен измерител на такса смет, която ние плащаме. На места такса смет е по-висока от данък сгради. Сега ще има допълнително увеличаване на данъка за втория автомобил – не може така на парче да се действа”, заяви Каримански. По думите му правителството действа скрито, не чува всички позиции, това не се обсъжда с професионалисти.

Приравняването на гражданските договори с трудовите е немислимо. Няма как отделни професии да бъдат изравнени, допълни Каримански. Той обясни, че данък върху бакшишите е абсурд – подаръкът не може да бъде деклариран.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук