Начало БЪЛГАРИЯ Добрев: Приходите в бюджет 2024 са надценени с около 5 млрд. лева

Добрев: Приходите в бюджет 2024 са надценени с около 5 млрд. лева

0

Бях един от първите, които казаха, че приходната част в бюджета за 2024 г. е надценена вероятно с около 5 млрд. лева”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова теливизия депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика.

„Данъчните приходи по плановете за тази година са 35 млрд. лева. Те ще съберат 33 млрд. лева, в най-добрия случай 34 млрд. лева. Сега са на 30,8 млрд., вчера се похвалиха НАП”, заяви Добрев.

Той добави, че за догодина Министерството на финансите планира данъчни приходи в размер на 40 млрд. лева.

По думите му се надуват приходната и разходната част.

„Като пишеш 5 млрд. лева отгоре приходи, имаш още 5 млрд. за харчене. Пред обществото си добър за всички, казваш – 12 млрд. капиталова програма, най-голямата в историята на България”, коментира Добрев.

Според него от 3 години нищо не се случва с инфраструктурните обекти в страната.

„Целта не трябва да бъде да няма никаква инфраструктура, държавата трябва да инвестира в такава, защото тези инвестиции помагат на икономиката да расте, те ни правят по-богати”, заяви Добрев.

Той изтъкна, че „постната пица” е била през 2009 г., а сега държавата е 2-3 пъти по-богата и съответно харчи 2-3 пъти повече пари.

Според него нито един икономист в държавата не подкрепя бюджета на Асен Василев. Добрев каза още, че ще убеждава групата на ГЕРБ да гласува против Бюджет 2024, за да се върне на финансовия министър и той да си го преправи.

„Ние искаме той сам да си ореже разходите, а не ние в парламента да ги режем, той да е добрият, който дава на всички. Ако внесат бюджет с 40 млрд. приходи от данъци, а не 35, колкото смятаме, че са реалистични, ние трябва да го върнем още на първо четене, гласувайки против”, заяви Делян Добрев.

Той акцентира, че заради ротацията бюджетът догодина ще се изпълнява от ГЕРБ, затова сега от финансовото министерство трябва да се вслушат в тях.

Добрев коментира, че колкото повече се бави отпадането на дерогацията за преработка на руски петрол за „Лукойл”, толкова ПП-ДБ ще бъдат по-щастливи.

„В началото на войната „Лукойл” работеше с 50% руски и 50% неруски нефт – от Ирак и Казахстан. След началото на войната 94% от петрола е руски. Т.е. ние от началото на санкциите вместо да започнем да купуваме по-малко петрол, започнахме да купуваме повече”, заяви Добрев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук