Начало БЪЛГАРИЯ Бюджетната комисия на НС гледа на първо четене промените в данъчните закони

Бюджетната комисия на НС гледа на първо четене промените в данъчните закони

0
Промените в данъчните закони се очаква да бъдат разгледани на първо четене в ресорната парламентарна комисия. Това е втори опит да се проведе заседание, след като точно преди седмица то бе отменено. 

В предлаганите текстове има редица спорни идеи, които след представянето им бяха „облечени“ и в политически послания. 

Данък „бакшиш“ или „бонус – донос“, сериозно повишение на местните данъци и такси и ключовият казус за ДДС-ставката за ресторанти и хотели, която при Covid кризата бе намалена на 9%, но сега финансовото министерство иска да я върне на равнището от 20%.

„Данъчни закони –  ами, те утре могат да са сложили, аз не знам, да махнат намаленото ДДС на ресторантьорите“, каза в изборната нощ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а партията му не спести критики и към идеите за промени в данъчните оценки на имотите, което със сигурност ще доведе до покачването на местните данъци.

„Това е предложение, което идва от самото сдружение на общините. Аз тук, между другото съм малко учуден, че ГЕРБ го атакуват, тъй като ръководството на сдружението на общините са основно хоро от политическа партия ГЕРБ“, отговори на критиките министърът на финансите Асен Василев.

ДПС вече се обявиха срещу част от промените, но от партията ги виждат в общия разговор за бюджетните постъпления. Те – за разлика от ГЕРБ, които вече заявиха, че в този му вид няма да подкрепят бюджета, все още не са заели позиция.

„Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ се обявиха против бюджета, но детайлни коментари по конкретни промени от данъчните текстове засега отсъстват.

Заседанието на Комисията по бюджет и финанси в парламента трябва да се проведе след планираното гласуване на вот на недоверие към кабинета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук