Начало БЪЛГАРИЯ Евродепутатът Цветелина Пенкова: Без дългосрочна стратегия няма как да гарантираме стабилни цени...

Евродепутатът Цветелина Пенкова: Без дългосрочна стратегия няма как да гарантираме стабилни цени на електроенергията

0

„Продължаваме за закъсняваме с енергийната стратегия. Проблемът не е точно в стратегията, а в липсата на план – това е една от най-тежките присъди за една енергетика.“

Това заяви в интервю за БНР евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова. Тази седмица тя организира конференция на тема „Енергийна стратегия на  България. План за енергийна сигурност“, на която са поканени политици, представители на индустрията, синдикатите, академичния сектор.

„Над 15 години не можем да вземем решение какво правим с ТЕЦ-овете, с новите ядрени мощности, какъв ще е енергийният ни микс през следващите 10-20-30 години. Без дългосрочна стратегия няма как да гарантираме стабилни цени на електроенергията, няма как да гарантираме сигурност на бизнеса и икономиката.“

Според Пенкова между 60 и 70% трябва да е делът на базовите мощности в енергийния микс. Когато говорим за стабилна енергийна система, балансиращите енергийни мощности също са ключови, допълни тя, визирайки ПАВЕЦ „Чаира“ – „съоръжение от стратегическо значение, много малко държави имат такава инфраструктура“. Евродепутатът определи ремонта на съоръжението като „приоритет №1 за българската енергетика в момента“.

Ядрената енергетика е основният и единствен базов енергиен източник, на който страната ни може да разчита, посочи Пенкова. По думите ѝ „в следващите 20 години ни трябват минимум 4 блока, но за да ги имаме, трябва да сме ги започнали вчера“.

„На нас ни трябват 4 ядрени блока, два от които трябва да заместят ТЕЦ-овете. След 2038 г. трябва да имаме поне още два, които да заместят излизащите от експлоатация пети и шести блок. Когато имаме мощност с лицензирана площадка и налично оборудване, каквато е АЕЦ „Белене“, тоест сме на половината на процеса на изграждане на ядрена централа, и ние го спираме, това правилно ли е за държавата, българските граждани и индустрията? Със сигурност отговорът е „не“. Спирането на този проект създава усещане за липса на национално отговорна позиция от страна на управляващите. По-лошото е, че това е цена, която ще платят българските граждани и българската индустрия.“

В предаването „Преди всички“ Цветелина Пенкова подчерта, че „трябва да бъде завършен проектът в АЕЦ „Белене“, но „това не означава, че последващите два блока, които трябва да заместят пети и шести, не трябва да са на АЕЦ „Козлодуй“.

При ВЕИ се работи на парче, смята евродепутатът. Според Пенкова заради климатичните и географски условия у нас може да се развиват в големи мащаби геотермална енергия и хидроенергия, а се говори само за слънчеви панели, които са крайно недостатъчни.

Към юни тази година на общоевропейско ниво средно 30% от наличните средства по националните планове за възстановяване и устойчивост са усвоени от държавите членки, коментира евродепутатът. При държави като Испания и Италия усвояването е над 50%, но голяма част от държавите не се справят достатъчно добре.

„Което означава, че самите изисквания, които са заложени, самите критерии и реформи, които са си поставили държавите, се оказват непосилни в един момент. Не сме ние единствената държава, която е в подобна ситуация. Има огромен обем неусвоени средства по тези планове.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук