Начало БЪЛГАРИЯ Николай Василев: Забравете за Еврозоната! Чуждите инвестиции при Жан Виденов бяха повече

Николай Василев: Забравете за Еврозоната! Чуждите инвестиции при Жан Виденов бяха повече

0

Откакто започнаха промените преди три години, досега имаме 7 броя актуализации на бюджета, по няколко пъти на годината и цифрите стават все по-големи. Почти нищо нормално няма в бюджетната политика в последните години.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият министър на икономиката Николай Василев.

Основната характеристика на бюджетната политика е все по-голямо харчене, все по-големи дефицити, все по-големи дългове и нулеви реформи във всички сфери.

Не сме пострадали от войната в Украйна, тя само понапълни държавния бюджет. Пострадали сме от левия популизъм на управляващите, който е рекорден за целия преход. В тези златни години за българската икономика правим дефицит от 3-4% всяка година и смятаме, че правим нещо добро. В такива години трябва да има огромен излишък. Сегашните управляващи развалят постиженията на страната. Ако прекалено дълго останат на власт – забравете за еврозоната.

Няколко пера трябва да бъдат реформирани – държавната администрация продължава да расте дори и тази година, социалните разходи са проблем, защото системите са нереформирани, 22-ра година бюджетът изхарчи 10 млрд. лв. за ток, концесии – ако държавата строи голямата инфраструктура с концесии, могат да бъдат спестени милиарди от държавния бюджет.

Хвалим се с чужди инвестиции от 3% от БВП. Когато ни приеха в ЕС бяха 30%, при Жан Виденов бяха повече. Най-добрият начин за вдигане на заплати и пенсии е истински икономически растеж, а не този мижав.

От дерогацията българската държава и граждани не спечелиха нито един лев. Защо толкова месеци основно една политическа сила защитаваше интересите на чужда компания, хората могат сами да се досетят.

Източник: Факти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук