Начало БЪЛГАРИЯ Прекратяването на дерогацията за „Лукойл Нефтохим Бургас“ влиза в Народното събрание

Прекратяването на дерогацията за „Лукойл Нефтохим Бургас“ влиза в Народното събрание

0

Прекратяването на дерогацията за „Лукойл Нефтохим Бургас“ влиза в Народното събрание. Комисията по икономическа политика ще гласува разрешението за внос на руски петрол да отпадне от 15 март 2024 година. Законопроектът е внесен от „Продължаваме Промяната“-„Демократична България“.

Заедно с това, комисията ще разгледа и промените в данъчните закони за следващата година.

Промените в Закона за ограничителните мерки спрямо Русия предвиждат съкращаване срока на действие на изключението за внос на руски петрол, което Европейската комисия даде на България до края на 2024 година. След като преди два месеца, Парламентът гласува крайна дата 1-ви октомври следващата година, в предложението сега, времето се съкращава още.

След тежък политически спор, който разклати кабинета, в законопроекта е разписан срок „не по-рано от 1-ви март и не по-късно от 15-ти март 2024 година“. 

Преди дни, министърът на икономиката Богдан Богданов заяви, че правителството е успяло да използва времето до тук, за да създаде експертен потенциал, който да гарантира интереса на страната.

„Да, ще ни струва някакъв държавен ресурс ние да поддържаме едни експерти, да поддържаме определени капацитети, количества и ангажименти, които във всеки един момент, ако се стигне до форсмажорни обстоятелства, ние да можем да отреагираме. Това е независимостта, която България трябва да изгради сега“, обясни Богданов.

Икономическата комисия в Парламента ще разгледа и предложенията  за промени в данъчното законодателство, сред които удължаване срока на нулевата ставка ДДС за хляба и брашното, както и на намаленото ДДС за ресторантьорите, увеличение на местните данъци и такси, както и  по-нестандартните мерки – да не плащаме, ако не ни издадат касова бележка, както и да ни глобят, ако не я вземем и запазим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук