Начало БЪЛГАРИЯ Правосъдният министър Атанас Славов: Нов Гешев и нов Филчев няма да има,...

Правосъдният министър Атанас Славов: Нов Гешев и нов Филчев няма да има, а Сарафов се държи прилично в момента

0

Един и същи сценарий почти винаги сме гледали – чака се да ескалира напрежението, което става повод за разпръскване на протеста и после в малките улички и на тъмно започват определени неправомерни действия от страна на органите на реда”.

Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите му трябва да има независима проверка на протеста от 16 ноември пред Националния стадион.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители и на МВР, необходимо е пълно, всестранно, обективно разследване, което не е просто вътрешно разследване от звената на МВР, а от прокуратурата, за да имаме независимост”, заяви Славов. Според него е проблем, че се разчита на вътрешните механизми в системата на МВР да доведат до очистителен резултат. „Част от кадрите говорят дори за престъпление”, заяви министърът.

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките. Това е престъпление, не просто административно нарушение”, заяви Славов. Той призова да се стигне до корените на злоупотребата с власт – да е ясно дали става дума за напрежение, липса на психологическа подкрепа за служителите на реда или за неупражнен контрол.

Министърът определи декември като ключов за съдебната реформа. „В началото на декември трябва да бъде поставен на ново гласуване проектът за промени в Конституцията и в рамките на следващите седмици окончателно да бъде приет. Паралелно в МП работим по новия Закон за съдебната власт, който да въведе на законово ниво измененията в Конституцията. След неговото приемане ще видим и промяната в органите”, коментира Славов.

Нов Гешев и нов Филчев няма да има, а Сарафов се държи прилично в момента, обяви правосъдният министър Атанас Славов по Нова тв, коментирайки целите на проекта за промени в конституцията. Той обясни, че декември ще е ключов за промените в основния закон.

„Защото още в началото трябва да бъде поставен проектът за промени в конституцията за ново гласуване, а в следващите седмици да бъде приет.

Пролетта до началото на лятото ще бъде избран новия ВСС и новия главен прокурор“, прогнозира правосъдният министър. „Не би имало смисъл цялото усилие, ако пак се случат сцените от 2015 г., не би се постигнал ефектът.

Основното е пълното разделяне на ВСС, нов начин на избор на главния прокурор, достъп на гражданите до КС. Надявам се точно тези промени да имат подкрепа. Венецианската комисия каза, че основната стъпка – самостоятелният ВСС, отговаря на европейските стандарти. Да се движим по европейските стандарти“, обясни министърът.

По повод скандала със съдийското гласуване за ВСС миналата година той отново повтори, че 28 съдии са влезли в сградата на ВАС, а после 200 са гласували от айпи адресите на съда.

Очевидно означава, че съдии са предоставяли своите кодове на своите колеги“, каза Славов. Колко човека са влезли в сградата установила проверка на правосъдното министрество. В момента има и проверка на прокуратурата. От ВАС обаче твърдят, че не е имало 200 гласувания от техните ай пи адреси. Самите вещи лица по повод делата, които се водиха за избор на членове на ВСС казват първо, че е имало 200 влизанията в системата, а после, че не могат да кажат. Този скандал тече от началото на годината като периодично се разгаря с различан сила.

По повод идеите за служебното правителство.

„В проекта на ПП-ДБ за служебното правителство бяхме предложили правителството в оставка да продължи да действа. Трябва да се намери балансиран подход. От една страна ясно да се каже, че президентът трябва да проведе публични консултации, а и самите служебни министри да са лица, заемащи публични длъжности. Логиката на служебното правителство не е изначално да има всички правомощия на редовен кабинет, а да свърши конкретна работа“, каза министърът.

Според министъра трябва да се намери балансиран подход, при който да се каже, че президентът е задължен да проведе консултации с парламентарно представените партии, преди да назначи служебно правителство.

От друга страна да се каже ясно, че служебните министри трябва да са лица, заемащи висши публични длъжности и така да гарантират, че ще продължи да се действа институционално във време на политическа криза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук