Начало БЪЛГАРИЯ Временна комисия ще разследва полицейското насилие на протеста

Временна комисия ще разследва полицейското насилие на протеста

0

Депутатите включиха разискванията като първа точка на днешното пленарно заседание. Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа един месец.

Със 123 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и „Има такъв народ“ Народното събрание създаде временна комисия за полицейското насилие по време на протеста на футболните фенове на 16 ноември.

Против гласуваха от ДПС, от „Възраждане“ се въздържаха.

Депутатите включиха разискванията като първа точка на днешното пленарно заседание.

Временният орган е от 18 членове, по трима от всяка парламентарна група и срок на работа един месец. Той ще трябва да изготви доклад и да предложи законодателни промени, ако се налагат. Комисията ще трябва да установи също спазени ли са изискванията на закона за МВР, закона за събранията, митингите и манифестациите, както и правилника и инструкциите на МВР по прилагането му, пояснява БТА.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) бе избран за председател на временната комисия, след прегласуване, със 129 гласа „за“, 36 – против и 26 – „въздържал се“.

Останалите две кандидатури на Цвета Рангелова от „Възраждане“ и на Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ не получиха достатъчно гласове.

Абсурдно е да се избере председател от управляващите, които да разследват сами себе си, възрази председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От ГЕРБ-СДС в комисията влизат Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев.

ПП-ДБ ще представляват, освен Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков.

От „Възраждане“ – Цвета Рангелова, Светослав Тодоров и Александър Арангелов.

От ДПС – Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев.

От „БСП за България“ в комисията влизат Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов.

„Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вътрешната комисия вече е изслушала ръководния състав на МВР във връзка с протеста. ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на такава комисия, за да има прозрачност и принципност, подчерта тя.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, посочи, че трябва да бъдат изяснени противоречия при координацията на органите, които осигуряват обществения ред и сигурността. Затова, според него, трябва да се направят законодателни промени, които да отстранят тези противоречия, за да има добро взаимодействие и да не се допуска суматоха.

„Има такъв народ“ също смята, че такава комисия трябва да има.

„Възраждане” е против създаването на комисията, защото парламентът не е разследващ орган, обяви Цвета Рангелова. Още другата седмица ще поискаме създаването на временна комисия, която да събере информация защо министър в правителството в момента е охраняван, заяви колегата ѝ Цончо Ганев.

В началото на депутатите бяха предложени два проекта за създаване на временна комисия, която да проучи фактите за организацията на протеста и за полицейско насилие – на ПП-ДБ и на „БСП за Българя“. В крайна сметка те бяха обединени в общ проект, съгласуван с вносителите и приет в пленарната зала.

От ПП-ДБ предлагаха комисията да провери фактите и обстоятелствата, свързани с неправомерната употреба на сила от страна на МВР срещу протестиращи граждани, извършени на 16 ноември т.г. Гласува се тя да е за срок от един месец, от 18 народни представители, избрани на паритетен принцип – по трима от всяка политическа сила.

„БСП за България“ предлагаше срокът да е три месеца, членовете да са 12 – по двама от парламентарна група. Задачата на комисията беше да проучи действията на МВР по организацията, подготовката и опазването на обществения ред на протеста, както и на фактите и обстоятелствата, свързани с превишаване на правомощия при използването на физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Заседанието на Народното събрание започна с две декларации от „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

Гроздан Караджов от ИТН настоя за отговори от съпредседателя от ПП-ДБ Кирил Петков дали е упражнявал натиск върху министри от кабинета.

„Проблемът с нерегламентирания натиск върху министри от това правителство приема толкова опасни за страната размери, че заплашва да избухне като мина в колелата на това правителство. Първо, от натиск и заплахи се оплака министърът на електронното управление Александър Йоловски. Сега се оплаква министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за който още се спори точно чие назначение е. Може би е време Кирил Петков да проговори, да му олекне“, коментира той.

В декларация от „Възраждане“ настояха да се спре с двойните стандарти по отношение на международните конфликти, като изразиха опасения, че конфликтът в Газа може да се прехвърли в хуманитарна криза.

В друго изказване депутатът Цончо Ганев заяви, че „Възраждане“ ще предложи акнетна комисия, от която ДПС са се отказали, за да се установи дали е упражнен натиск върху министъра на електронното управление за прокарване на определена обществена поръчка.

„Къде е Денков да си подаде днес оставката? Няма го. Напротив. Вие мълчите гузно, защото не искате пък да бъдете разследвани и не искате тук, от тази трибуна, да се чуе какво сте правили с министъра на електронното управление. Това ви е цялото съществуване – демократи на думи, реално – щях да кажа „розови понита“, но не го казвам“, заяви Ганев.

Народното събрание отложи избора за подуправител на Здравната каса за следващата седмица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук