Начало НОВИНИ Премиерът Денков: Нито една форма на насилие няма оправдание

Премиерът Денков: Нито една форма на насилие няма оправдание

0

В Международния ден за борба с насилието над жените имам едно силно послание: Нито една форма на насилие няма оправдание. Това каза в специално обръщение, разпространено от правителствената пресслужба, премиерът акад. Николай Денков.

Той припомни, че през 2023 година над 20 жени са убити от мъже в България. Общо 1359 са регистрираните случаи на домашно насилие и това са само тези, за които има информация.

По думите на премиера това не е само за проблем на жените. Проблем е за всеки, който се чувства слаб и има усещането, че по-силният има възможност да го нарани, дори да го убие…”

Николай Денков описа мерките, които кабинетът е предприел за борба с домашното насилие: създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, създаването на сектор „Домашно насилие“ към Министерството на вътрешните работи, обучението на хората, които работят в този сектор, както и увеличаването на броя на кризисните центрове в страната.

„Борбата срещу насилието над жените е на всички нас: съседи, роднини, колеги. Всеки знак за насилие трябва да бъде адресиран, всяка рана трябва да бъде последна. Това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и колеги. Няма да позволим те да живеят в агресия. Насилието няма оправдание,“ каза в заключение акад. Денков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук