Начало БЪЛГАРИЯ Десислава Танева: Не е имало дебат по идеята на Асен Василев да...

Десислава Танева: Не е имало дебат по идеята на Асен Василев да продаде 20% от държавните обработваеми земи

0

Не е имало дебат в парламента по идеята на Асен Василев да осигури в бюджета 340 млн. лв. след продажба на 20% от държавните земи, коментира пред БНР Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, председател на земеделската комисия в парламента и бивш земеделски министър.

За това скандално намерениена финансовия министър първи алармира Епицентър.бг.

„При нас имаше дебат по Бюджет 2024 и изслушване на министъра на земеделието по много теми, които бяха поставени от различни групи земеделски стопани. В хода на това изслушване една от точката беше позицията на МЗХ по бюджета. Подкрепата за земеделския сектор е ключов фактор. На това изслушване от получените материали за него по точката за позицията на министерството става ясно, че е имало и се води дебат между МФ и МЗХ по повод планиране продажба на Държавен поземлен фонд и планиране на 340 млн. лв. приход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило“, уточни Танева.

Така стана ясно, че с идея си да продаде една четвърт от Държавния поземлен фонд на страната финансовият министър е разгневил не само колегата си – Кирил Вътев, но и част от депутатите. 

Става дума за продажбата на близо 700 хил. дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лв. би следвало да се получат, след като тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева планираните 340 млн. лв. приход от близо 700 хил. дка държавни земи срещу поименни компенсационни бонове са прогнозни цифри, а получената сума може да бъде и по-висока.

„Предлагане на земеделска земя вече няма в България, пазарът е труден, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като обеми все още най-много ги има държавата. Интерес би имало огромен и могат да влязат дори и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета“, отбеляза Танева.

По думите ѝ сега държавата получава годишна рента от 90 млн. лв., а въпрос на управленско решение е кой подход ще приложи.

„В земеделския сектор има различни направления и искания за това как трябва да се управлява този поземлен фонд и той също да бъде инструмент за подкрепа на уязвими сектори. В момента той се разпределя чрез търгове до достигната най-висока цена. За тези поземлени фондове имаме достигнати рекордни нива на цените на тези търгове. От няколко години тече този дебат – трябва ли да се играят тези търгове, но това е закон, това е публична собственост“, напомни бившият земеделски министър.

Според нея е възможно хора, които нямат общо със земеделие да си купят земеделски земи.

„В момента оценките са, че в различни лица има такива инструменти – в общ порядък около 400 млн. лв.“, отбеляза Десислава Танева като цитира данни на експерти.

Тя напомни, че окончателният вид на Закона за държавния бюджет беше приет в петък и се очаква да бъде представен в парламента.

„Ще се запознаем с проекта и ще обсъдим темата. Тогава ще видим какви мерки трябва да вземем. Дебатът по тази тема предстои“, категорична бе депутатката от ГЕРБ-СДС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук