Начало НОВИНИ Експерт: Визитата на Сергей Лавров в Скопие трябва внимателно да бъде следена

Експерт: Визитата на Сергей Лавров в Скопие трябва внимателно да бъде следена

0

Европейският съюз се съгласи чрез България и Северна Македония да допусне Лавров на територията на европейска държава, която се е присъединила към санкциите за Русия. От друга страна Европейският съюз и американците желаят да изслушат мнението на Русия. Така коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ разрешението, което е съгласувано с ЕС – Сергей Лавров да лети със самолет над България, Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Руският външен министър трябва да присъства на среща на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще се проведе в Северна Македония.

Трябва да наблюдаваме дали се върви към ситуация, в която САЩ като лидер на лагера, който подпомага Украйна, и Русия ще са склонни да преговарят за край на войната в Украйна, посочи експертът.

По думите на Пламен Димитров на този форум ще се чуят и много силни критици срещу агресивната руска политика.

„Тъй като огромното мнозинство от държавите в тази организация, естествено осъждат агресията на Русия. Така че донякъде двояко ще бъде присъствието на Лавров – от една страна, той да даде актуалната позиция на Русия, а от друга страна, той да понесе основателните критики на европейските държави за външната политика на Москва“, обобщи анализаторът.

Пламен Димитров посочи, че по всичко изглежда, че ще се водят разговори за войната в Украйна: „В никакъв случай не казвам, че с Лавров ще бъдат водени мирни преговори по време на визитата му в Скопие, но по-скоро ще му бъде дадена думата да каже каква е позицията на Русия. Всъщност доста любопитна в това отношение беше формулировката на говорителя на Европейската комисия, който каза, че по изключение санкционираните лица от Русия имат право да пътуват в европейски държави, и „особено когато пътуването им е свързано с причината за санкциите““.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук