Начало БЪЛГАРИЯ Явор Гечев: Асен Василев има водеща роля в схемата със земята

Явор Гечев: Асен Василев има водеща роля в схемата със земята

0

„Не за първи път земята предизвика интерес. Това е ограничен ресурс, за който е сигурно, че винаги носи доходност, винаги ще му се повишава цената и структурата на земеделието е такава. Инвестициите в земя са винаги интересни. Рано или късно се появяват интереси по отношението на земята. Всеки път става доста тихомълком, всеки път става между редовете, всеки път някой се оправдава, че не е разбрал, но тук има реални факти“, каза бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в студиото на „Денят ON AIR“.

Твърди се, че държавата се готви да продаде 700 000 дка обработваеми земи.

„700 000 са, защото това е свободната земя – тази, която не е ангажирана с краткосрочни и дългосрочни договори. Тя не е дадена на държавата на земеделци, животновъди и т.н., това е земя, която след приемането на държавния бюджет, то може да започне процедура по нейната продажба“, допълни Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него след шума, който се вдигна, никой няма да смее да продаде тази земя.

„Това е много интелигентна схема. Всички факти са много точни, защо 340 млн.? Когато разделим 700 000 дка на сумата на сумата 340 млн. – излиза една много малка сума. Тук е пресметната и другата част от закона, а тя е следната, че когато продаваш държавни земи, трябва 60% от продажната стойност да е в компенсаторни бонове. Все тази кой е поръчителят на тази схема. Въпросът е, че той не е виновен“, категоричен е бившият служебен министър.

Гечев е на мнение, че финансовият министър Асен Василев има водеща роля в цялата схема.

„Протестите на земеделците бяха предвидими, тази година е много тежка, особено откакто е войната в Украйна. Земеделците у нас получават по-малко пари, отколкото западните ни съседи. Протестиращите искат догодина да има украинска помощ, което на този етап не е възможно. Земеделието не е бързо оборотна стока“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук