Начало НОВИНИ Евелина Славкова: Под въпрос е дали Мария Габриел ще е премиер при...

Евелина Славкова: Под въпрос е дали Мария Габриел ще е премиер при ротацията

0

„При ротацията ще има прелегитимиране на тази евроатлантическа сглобка и даване на някаква нова енергия. Най-малкото такава заявка беше дадена от страна на Борисов преди около месец и половина, когато каза – този министър работи, този министър не работи и т.н.“. Това каза в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от „Тренд“. Според нея ГЕРБ ще настояват за нови лица в кабинета.

„Според мен ще има преконфигуриране на този кабинет, вече начало с Мария Габриел, ако остане Мария Габриел, защото смятам, че това също е под въпрос. Тя изглежда като Денков. Ако изглеждаш слаб министър-председател това ще доведе отново до 20% спад”, каза още Славкова.

„Сега им е много удобно и на Пеевски, и на Борисов, леко да издевателстват върху Денков. ПП-ДБ губят постепенно. Само че сега горещият картоф отива към Борисов. Когато дойде ротацията, всичките тези негативи, за които сега си говорим, започват да отиват към негов министър-председател. Аз не съм сигурен, че Борисов има ясен план”, коментира и Първан Симеонов от Галъп“.

„Най-важното е, че тази сглобка много се надгражда. Колкото трудно ни изглеждаше съставянето на тази коалиция, толкова по-трудно започва да изглежда тези хора да се разделят. Това правителство малко трудно може да защити успехите си пред обществото, защото то не ги усеща, не ги вижда, не ги разбира. В крайна сметка те се събраха по няколко точки. Еврозона, която изглежда все по-далечна перспектива. Шенген – може по-въздух да ни приемат, но е под въпрос. И Конституционната реформа. Сега ще видим какво ще се случва през декември, въпреки че за мен това също е под въпрос, защото нищо не се говори за това. Казаха се някакви неща, мимоходом отпаднаха някакви неща. В същото време, кой изобщо води този разговор пред обществото – какво ще се пипа в Конституцията. И ПП-ДБ, и ГЕРБ не могат да намерят изход от тази ситуация, така да излязат, че да не загубят и електоралната подкрепа, и в същото време навън да изглежда, че не са разрушили тази „кула от карти”, смята Евелина Славкова.

Според Първан Симеонов заедно ги държи войната в Украйна.

„Но във войната нещата се обръщат. Инициативата на фронта е по-скоро на страната на Путин. В Западния свят има пропукване и вече започва да се говори за преговори. Тоест военно решение не се вижда, поне на този етап. Точно когато правителството реши наистина да е правителството, а не просто политически борд, едно от основанията за неговото съществуване си отива. Това е един от големите парадокси. „Галъп Интернешънъл Болкан” може да покаже данни за всеки месец повече от 30 години назад. Това е едно от правителствата с най-нисък рейтинг въобще. Това не е изненадващо, защото се събраха несъбираеми неща вътре. А сега се добавя и ДПС. Но тук проблемът е друг – мнозинство с толкова ниско доверие се кани да променя Конституцията. Обсъждат се варианти като например двойно гражданство да е допустимо за пасивното избирателно право. Тоест България двунационална страна ли ще става?“, попита Симеонов. „Онзи ден видях данните за изборите. 47% ще ви кажат, че не са били свободни и честни. Под половината от това ще ви кажат, че са били свободни и честни. Последните 15 години тези избори са възприети като най-нечестните”, коментира Първан Симеонов. „Когато стане така, хората започват да се оглеждат за нещо друго, отваря се вакуум и този вакуум е много ясно къде е. Този вакуум е при по-източните, по-балкански балансираните, по-възрастните, по-левите хора от България, които никак не са малко”, каза експертът.
„Вятърът духа по-скоро в посока Радев, в посока Костадинов. Ваня Григорова беше симптом за нещо много неприятно, което се случва в страната. Хората гласуваха за Ваня Григорова, а скриха. Помните, че екзитполът изкриви в западно-либерална посока, което означава, че хората се страхуват да си кажат. Докарали сме се до ситуация като в годините на късния соц. – хората едно мислят, а друго правят”, коментира той и продължи още:

„ПП-ДБ, които губят рейтинг, те „гълтат вода”. Винаги е така в такива ситуация, защото те вършат тежката работа. Освен това и премиерът е техен. От друга страна са господин Пеевски и господин Борисов, за които тази коалиция е идеална, защото тя ги легитимира. Нямат какво да загубят, те имат своята твърда подкрепа. Пеевски отбелязва и успехи. А ПП-ДБ имат електорат, който не харесва такива неща. И както виждате той ерозира. А двама се карат, третият печели. Ще спечели някой трети. Струва ми се, че в конкретния случай това в дългосрочен план е президентът Радев, който се конституира като техен опонент. Но драмата е по-голяма според мен. На крачка сме от криза на представителството. Тоест големи слоеве в българското общество да се чувстват не просто непредставени, а големи слоеве в българското общество да сме им отменили правилото да мислят. Отменихме другата гледна точка преди три години, когато започна COVID и след това с войната. И това са резултатите”.

„Мен лично тази ситуация ме притеснява. Доскоро си говорихме кой краде, кой не краде, кой е мафия. Сега мафия ли си, крал ли си, важното е да си евроатлантик. Има индулгенция за всичко. И това е притеснително, защото създаваме морал с двойно дъно”, коментира още Симеонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук