Начало БЪЛГАРИЯ Икономист: Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на...

Икономист: Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация

0

Това заяви пред Българската национална телевизия икономистът Георги Ангелов, след като миналата седмица излязоха данни за рекорден ръст на ипотеките – над 19%. Ангелов заяви, че за последните 14 години не е имало такива данни, а този ръст подклажда инфлацията.

“Прекалено висок растеж на кредитирането може да създаде нов източник на инфлация. Това се случи през 2007-2008 г., когато инфлацията в България беше изключително висока, докато в целия свят беше ниска. Преживяли сме го този проблем и не е добре да повтаряме. Предишният път не успяхме да го спрем на време и завърши с крах”, коментира Ангелов. 

Той призова “в добрите времена” да се намали кредитирането. 

“Ипотечните кредити си стоят с 2,5% лихва – както миналата и по-миналата година, лихвите растат за кредитите за бизнеса. Само че лихвата е плаваща – сега е 2,5%, след година може да е 5%, вноските може да се удвоят и тогава да не може да се плащат”, посочи Ангелов, който сравни ситуацията с “промоция” – няколко месеца ниска лихва, която след това се вдига. По този начин според икономиста се стимулира вземането на ипотечен кредит.

Според Ангелов БНБ трябва да увеличи капиталовите изисквания за банките. Това ще е по-добре за банките и за икономиката. 

Той посочи, че от 1 януари 2024 година БНБ въвежда допълнителни капиталови изисквания за банките и надеждата е, че те ще успят да охладят кредитирането, но ако това не стане, трябва да се насочим към специалните мерки за пазара на ипотеките.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук