Начало НОВИНИ Републиканците поставиха ултиматум на Байдън

Републиканците поставиха ултиматум на Байдън

0

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Майк Джонсън е поставил ултиматум на президента Джо Байдън, свързан с помощта за Украйна, предаде Fox News.

Републиканецът е посочил в писмо до Белия дом, че няма да има допълнително финансиране за Украйна, ако преди това не бъдат направени обширни реформи в имиграционната система на САЩ. Това означава, че изходът на войната в Украйна зависи от политиката на Байдън спрямо мигрантите и американската южна граница.

Байдън и демократите настояваха от месеци да осигурят допълнително финансиране за военните усилия на Украйна на фона на намаляващата републиканска подкрепа по въпроса. Тъй като имиграцията е разделящ двете партии въпрос за Конгреса, декларацията на Джонсън е голям удар върху перспективата за по-нататъшна помощ на Киев.

В писмото на Джонсън се казва, че помощта за Украйна „зависи от приемането на трансформиращи промени в законите за сигурност на границите на нашата нация“. Смята се, че САЩ ще изчерпят финансирането за помощ за Украйна до края на 2023 г.

„За американския народ този въпрос е много важен, както и за мен. Имаме неща, които можем и трябва да правим по целия свят, но първо трябва да се погрижим за собствената си къща“, каза Джонсън през ноември, когато обяви за първи път плановете финансирането на Украйна и мигрантския въпрос да бъдат вкарани в един законопроект. „Докато границата ни е широко отворена, ние сме отворени за големи заплахи. И отново, въпрос на принцип е, че ако ще се грижим за граница в Украйна, трябва да се грижим за Америка също. И мисля, че има двупартийна подкрепа за тази идея“, каза републиканецът.

Украинските сили постигнаха малък успех и в продължилата месеци контраофанзива срещу Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че светът трябва „да бъде подготвен за лоши новини“ от Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук