Начало НОВИНИ Киев иска среща между Зеленски и Виктор Орбан заради кандидатурата за членство...

Киев иска среща между Зеленски и Виктор Орбан заради кандидатурата за членство в ЕС

0

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че иска да организира среща между украинския и унгарския лидер на фона на противопоставянето на Будапеща на предложението за започване на преговори за членство на Киев в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Андрий Йермак заяви, че е разговарял с унгарския външен министър Петер Сиярто за евентуална среща между Зеленски и унгарския премиер Виктор Орбан – след като Орбан и неговата партия публично се противопоставиха на започването на преговори за членство.

Йермак, пишейки в Telegram, заяви, че двамата са се договорили „да работят по определянето на подходяща дата за такава среща“.

Сиярто заяви в изявление, че Будапеща е отворена за такава среща, „но има смисъл само ако има шанс срещата да има положителен резултат“.

„За тази сериозна подготовка и предварителни дискусии са необходими“, се добавя в унгарското изявление.

Необходимо е единодушно одобрение на срещата на върха на ЕС следващата седмица, за да се пристъпи към преговори за членство на Украйна и бивша съветска Молдова, както препоръчва Европейската комисия. Киев вижда членството в ЕС като ключова стъпка, 21 месеца след нахлуването на Русия в Украйна, за приближаване към Запада.

Йермак, който в момента е във Вашингтон с украинска делегация, обсъждаща американската помощ за Киев, заяви, че Украйна „разчита на положително решение“ от срещата на ЕС.

Той каза, че парламентът в Киев ще разгледа през следващите дни законодателство, което е от решаващо значение за кандидатурата на Украйна за членство. „Изпълняваме задълженията си изцяло“, пише Йермак.

Орбан предупреди, че лидерите на ЕС може да не успеят да постигнат консенсус за започване на преговори за членство с Украйна и заяви, че въпросът не трябва да се поставя в дневния ред на срещата на върха.

Недоверието към Орбан е високо в Брюксел след спречквания по време на 13-годишното му управление за правата на гейовете и мигрантите и по-строгия държавен контрол върху академичните среди, съдилищата и медиите. Замразяват милиарди евро еврофондове за Унгария.

В парламентарна резолюция на неговата управляваща партия ФИДЕС от понеделник се казва, че разширяването на ЕС „трябва да остане обективен процес, основан на правила и резултати.

„Началото на преговорите за членство с Украйна трябва да се основава на консенсус между държавите-членки на Европейския съюз… Условията за това днес не са налице“.

ФИДЕС заяви, че лидерите на ЕС трябва да направят задълбочена оценка на това как евентуалното членство на Украйна ще се отрази на кохезионната и селскостопанската политика в рамките на блока, от който по-бедните членове на ЕС, включително Унгария, са сред основните бенефициенти.

Притокът на украинско зърно в ЕС предизвика протести на фермери в Източна Европа миналата година, докато полски шофьори на камиони блокираха граничните пунктове с Украйна, призовавайки ЕС да възстанови разрешителните, ограничаващи транзита за украинските конкуренти.

Орбан ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж в четвъртък, преди срещата на върха, заяви неговият шеф на пресата.

„Орбан се ангажира с много публична стратегия за създаване на хаос и паника преди срещата на върха на Съвета на ЕС. Спектакълът, който той произвежда, има за цел да създаде стрес и да увеличи максимално лостовете му за влияние, преди лидерите на ЕС да се срещнат“, каза Роджър Хилтън, научен сътрудник в мозъчния тръст GLOBSEC.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук