Начало БЪЛГАРИЯ Министър Хинков: Не виждам основание да подавам оставка

Министър Хинков: Не виждам основание да подавам оставка

0

„Бих подал оставка тогава, когато ми я поиска премиерът, който ме е назначил и бъде гласувана от парламента, който ме е излъчил като част от правителството. Не виждам основание да подавам оставка. Аз си върша работата. Това, което трябва да направя – съм го направил. няма как да се смята, че съм укорим за нещо, което всеки на моето място би направил“. Това заяви пред NOVA здравният министър Христо Хинков, коментирайки призивите за оставката му след освобождаването на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров.

Той обясни и какви са откритите нарушения в най-големия спешен център у нас. „Нарушенията са сериозни, защото има най-малко три различни казуса за обществени поръчки. Те са за около милион, в особено големи размери, но въобще не са проведени. Всъщност, това не са поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществена поръчка. Някои са без пряко възлагане. Това е тежко нарушение на Закона за обществените поръчки. Всеки ръководител знае, че това е едно от най-сериозните нарушения в неговата работа“, категоричен е Хинков. 

Здравният министър коментира и казуса с дълга на „Пирогов“, който според МЗ е за 301 милиона лева. Директорът на спешния център Валентин Димитров подчерта, че тези задължения са натрупани в период от 10 години и той няма как да е отговорен за натрупан дълг по време, когато той не е бил начело на лечебното заведение.

„Имаме дълг, който трябва да се изплаща след две години. Всеки месец главницата е в размер на 250 хиляди лева. Аз не коментирам решенията на директора за консолидирането на предишни заеми. Аз само казвам, че състоянието на „Пирогов“ не е цветущо и не е на печалба“, посочи министърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук