Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Иво Инджов: Битката за регулаторите ще е много свирепа

Доц. Иво Инджов: Битката за регулаторите ще е много свирепа

0

„След като има спор за назначаването на директора на една държавна болница, можем да си представим какви търгове, сделки и комбинации ще се правят в новото управляващото мнозинство, в новата тройна коалиция при назначаването на членовете на регулаторните органи“.Това коментира пред БНР политологът доц. Иво Инджов.

Политически и партийни са назначенията не само на тези, които участват в регулаторните органи, и директорите на държавните болници, но явно и директорите на училища, чиновници на по-средно равнище в общините, ако щете дори и на чистачките, продължи коментара си Иво Инджов и направи заключението, че това е една клиентелистка държава с широко отворени врати за корупция и за завладяване от политически и олигархични интереси.

„Налага се все повече в публичното пространство представата, че новата тройна коалиция си разпределя ръководните постове в държавата не само на ниво министри и заместник-министри, но и на ниво регулаторни органи“.

Според него битката за регулаторите ще е много свирепа и жестока в рамките на управляващото мнозинство.
„Цената на избора и на съответната сделка за определен човек ще бъде много висока, защото трудно се намират балансите. Не сме далече от търгашеството за постовете“.

По думите на доц. Инджов ПП-ДБ няма да напуснат сглобката. И прогнозира:

„Ще има ново извиване на ръцете, нови тактически ходове от страна на ГЕРБ и ДПС, които ще рекетират ПП-ДБ с цел завземане на още властови територии. Тази конструкция ще просъществува, докато ГЕРБ и ДПС имат интерес от нея, респективно докато намерят с какво могат да я заменят, без да се ходи на нови предсрочни избори“.

Възможно е евродкептиците да бъдат мнозинство от тези, които ще изпратят евродепутати в България, смята доц. Иво Инджов. Според него е възможно да има промяна в управляващата структура след европейските избори. По думите му засега хоризонтът на кабинета е гарантиран до европейския вот.

Политологът не изключи вариант министър Хинков „да бъде пожертван преди ротацията“. Поведението на Асен Василев се приближава все повече към ДПС, подчерта той.
„Надали някой от участниците в тройната коалиция ще поиска да развали правителството и върху него да легне клеймото, че е оставил България без бюджет, че е разбутал бюджета в смутни времена. Мине ли Конституцията, остава много малко време до ротацията, която не знаем как ще се случи“, коментира още политологът.

Той подчерта, че Бойко Борисов в момента е в изгодната позиция да критикува министрите на ПП и да се тръшка периодично, че нещата не вървят и след това да се сдобряват с цената на компромиси, които го обслужват. Той не изключва варианта на Борисов да не му е изгодно да се случи ротацията.

Относно конституционните промени доц. Инджов изказа мнение, че е възможно да се „роди едно недоносче“, което да ореже правомощията на президента и служебните кабинети. Важно е и как ще бъде уреден въпросът със статута на главния прокурор. Най-вероятно ще се намали рязко властта на главния прокурор, но не така, както беше лансирано в началото, изказа мнението си той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук