Начало НОВИНИ Байдън иска от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 танкови снаряда...

Байдън иска от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 танкови снаряда на Израел

0

Американското правителство е поискало от Конгреса да одобри продажбата на 45 000 снаряда за израелски танкове „Меркава“ на Израел, който да ги използва в операцията си в Газа, съобщиха един бивш и един настоящ американски служител, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Искането е отправено на фона на нарастващото обществено безпокойство, че американски оръжия се използват във война, която вече отне живота на хиляди цивилни в палестинския анклав.

Потенциалната сделка за продажба на снаряди на стойност повече от 500 млн. долара не е част от поискания от американския президент Джо Байдън допълнителен пакет военна помощ за Украйна и Израел, възлизащ на 110,5 млрд. долара, посочва Ройтерс. Тя следва да бъде одобрена от комисиите за външна политика на Сената и Камарата на представителите, които могат да протакат сделката или да проведат консултации с правителството като приведат своите доводи против нея.

Държавният департамент на САЩ обаче настоява двете комисии бързо да одобрят сделката, казаха един настоящ американски служител и бившият говорител на ведомството Джош Пол на фона на неодобрението на някои правозащитни организации относно използването на американски оръжия в конфликта между Израел и „Хамас“.

„Предложението беше внесено в комисиите по-рано тази седмица и се очаква да бъде обсъдено в следващите 20 дни. Държавният департамент ги подканя бързо да вземат решение“, каза Пол пред Ройтерс.

Бившият служител уточни, че не може „нито да потвърди, нито да коментира в детайли потенциални продажби на оръжие, докато официално не бъдат разгледани в Конгреса“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук