Начало НОВИНИ Радев: Щастливи сме, че Сърбия се съобрази с Русия и намери решение...

Радев: Щастливи сме, че Сърбия се съобрази с Русия и намери решение за газопровода с България

0

На церемония в Ниш президентите на Сърбия и България – Александър Вучич и Румен Радев обявиха началото на експлоатацията на новата газова връзка между двете държави. Инспекция на съоръжението в петък направиха премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев.

„Ние с нашата активна политика променяме енергийната карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е символ на нашите нараснали технически възможности. Това е израз на нашата воля с общи усилия да допринасяме за много по-сигурни и диверсифицирани доставки, както за България, така и за всички наши партньори и съюзници”, каза Радев.

 

Той добави, че са имали сериозен разговор с Вучич касаещ българското национално малцинство. „За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаване на други проблеми. Уточнихме някои разминавания и това, че ние трябва да работим заедно. Това е залогът за успешна интеграция на Сърбия”, каза Радев.

„Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения. Щастливи сме, че Сърбия намери решение“. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев.

„Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар“, каза от своя страна Вучич.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук