Начало БЪЛГАРИЯ Михаил Екимджиев: Конституцията е спазарена в позорната сглобка

Михаил Екимджиев: Конституцията е спазарена в позорната сглобка

0

„Конституцията е спазарена. Спазарен е нов, тежък компромис с първоначалния замисъл за сравнително сериозни и смислени реформи“, заяви адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев в предаването на БНР „Преди всички“. По думите му, за да оцелее „тази нехигиенична и позорна сглобка, явно са готови на тежки компромиси спрямо първоначалния вариант“.

„Отива се към отпадане на идеята за същинско разделяне на съдебните съвети на прокурорски и съдийски. Остава фигурата на главния прокурор, ще остане методическото ръководство и някак си ще бъде минимизиран надзорът за законност.“ „Прокуратурата има нужда от преучредяване“, обобщи Екимджиев. Според него главните прокурори безсрамно са търгували с прокуратурата в интерес на партии и в частни интереси, затова прокуратурата трябва да бъде подчинена на обществения интерес: „Вразумена, очовечена, европеизирана и в някаква степен накарана да работи в полза на хората.“

„В Асоциацията на прокурорите са протежета, аватари на Гешев и Цацаров. Не може да се очаква от тях съдействие за реформа“, коментира Екимджиев изказването на предходния събеседник – председателя на Асоциацията на прокурорите в България и окръжен прокурор на Плевен Валентин Николов.

„Тези хора не просто не са заинтересувани. Те са в зоната си на комфорт в това прокорупционно статукво“, каза Екимджиев.

Самият Николов се оплака от конституционните промени, че целят да поставят прокуратурата под пълен политически контрол.

„Това, което касае прокуратурата, няма да се отрази толкова на самата прокуратура, колкото на всички български граждани“, смята той относно промените в основния закон.

Част от текстовете предвиждат драстично орязване на правомощията на прокуратурата, посочи Николов и се противопостави, че българската прокуратура е като „съветска прокуратура“.

„Фигурата се изпразва от съдържание – от определян като всесилен главен прокурор до прост администратор“, коментира още окръжният прокурор на Плевен.

Друг съществен проблем според Валентин Николов е „поставянето на прокуратурата под пълен политически контрол“, защото 6 от 10 члена на прокурорската колегия във ВСС ще се избират от парламента, а главният прокурор е член на съвета по право. Така остават само трима прокурори, които излъчва професионалната общност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук