Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Милен Иванов: Шенген е един от инструментите за легален натиск върху...

Доц. Милен Иванов: Шенген е един от инструментите за легален натиск върху държавата ни

0

„От 2011 г. отговаряме на критериите за Шенген и опитваме да преговаряме. Шенген скоро няма да се случи по ред причини. Шенген е един от инструментите за легален натиск върху държавата ни да регулираме нерегулирани до момента отношения с ЕС. Шенген е подсещане: Оправете си съдебната система, правоохранителната система“, заяви бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов пред Bulgaria ON AIR.
По думите му темата „Шенген“ има три много интересни аспекта:

България няма ефективна външна политика. Австрия и Нидерландия от години ни блокират по много причини. Държавната политика, особено външната политика, трябва да гарантира такива процеси да стигат до предвидим и полезен за държавата край.
Прекалено дълго Шенген се използваше като тема, която да убеди избиратели и сподвижници на партиите в дадена посока. Малко недостатъчно като идея за национално обединение към обща цел. Това е просто един режим и част от хората ще се чувства по-добре.
Нашите служби, разузнаването ни, би трябвало да дадат отговор къде е истинският проблем: дали е в Австрия или Холандия, или е общоевропейски проблем, а Австрия или Холандия се изявяват само като говорители. Моята теза е такава.
Доц. Иванов бе категоричен в предаването „Денят ON AIR“, че България технически и организационно е готова за Шенген. Проблемът е, че не сме най-голямата врата на мигрантите в Европа, отбеляза гостът.
„В държавната политика няма надежди за късмет и неясноти. Държавната машина разполага с инструменти, които да разсейват тази мъгла на политиката. Нещо в държавната машина не работи“, на мнение е доц. Иванов.

Според него се справяме добре с мигрантите в последно време.
„Рязко намаляха случаите на заловени мигранти около и в София. Границата ни трябва да стане непреминаваема – с ресурси, организация и усилия. Искахме много пари от Европа, дадоха ги, те се инвестираха, но явно не са достатъчни. Сега трябва да имаме целенасочена държавна политика, външна политика, да търсим съюзници във и извън ЕС. Явно не го правим“, каза още доц. Иванов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук