Начало БЪЛГАРИЯ Парламентът гледа окончателно бюджетите на НЗОК и ДОО

Парламентът гледа окончателно бюджетите на НЗОК и ДОО

0

Народното събрание ще обсъди на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) и държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. Точките са фиксирани като втора и трета за четвъртък от програмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на законодателния орган.

Здравноосигурителните приходи за 2024 г. са разчетени с ръст от над 1,1 млрд. лв. спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. В бюджета парите за извънболничната помощ се повишават с 20 процента. Увеличават се и парите за дентални услуги с над 20 процента. Депутатите решиха да отпуснат още 3 млн. лева за зъбни протези, като това предложение и още много други ще се решат в пленарната зала. 

В бюджета на ДОО се предвижда минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се лица да е 933 лева, но не се стигна до решение за минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители. От началото на август до 31 декември 2023 г. задължителните месечни осигурителните вноски за тези физически лица се изчисляват върху 780 лв.

Проектът предвижда от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се осъвременят с 11 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, ще се повиши от 523,04 лв. на 580,57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307,07 лева.

В дневния ред за днес са и проекти на решения за промени в състава на постоянните парламентарни комисии. В програмата е и изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов във връзка с очакваното повишаване цената на водата, средно с 15% за страната от 1 януари 2024 г.  

Очаква се още министрите на културата и на регионалното развитие да бъдат изслушани в Народното събрание. Такава заявка поне направиха депутатите от парламентарната група на БСП по повод демонтирането на Паметника на Съветската армия. 

Двамата ще трябва да отговарят за състоянието на монумента, както и дали той има статут на културно наследство. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук