Начало НОВИНИ Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген

Нидерландия даде зелена светлина на България за Шенген

0

Нидерландия е съгласна България да стане част от Шенгенското пространство, заяви нидерландското министерство на правосъдието.

Нидерландският парламент трябва да гласува решението другата седмица, с което да се сложи край на дългоочакваното решение, което страната ни очаква още от 2011 година.

Новината беше потвърдена и от нидерландския посланик в Румъния в социалната мрежа X.

„Щастлив съм да съобщя, че нидерландското правителство е уведомило парламента за подкрепата си България да влезе в Шенген. Нидерланддия вече даде подкрепа за влизане на Румъния в Шенген през декември 2022 г. Моите поздравления към двете страни за добрата работа“, написа посланик Вилемейн ван Хаафтен.
 
Нидерландия налагаше вето на страната ни за Шенген поради критики в областта на правосъдието и върховенството на правото, борбата срещу корупцията, както и справянето с нелегалната миграция.

По-рано министър-председателят Николай Денков загатна за очакване на „положителни новини“ от Нидерландия по темата с Шенген.

„Очакваме позитивни новини от Нидерландия. Днес е имало заседание на МС. Решението ще бъде внесено в парламента на Нидерландия“, заяви министър-председателят акад. Николай Денков в Брюксел.

Междувременно, преговорите с Австрия продължават. Обсъждат се различни варианти как би изглеждало едно такова решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук