Начало НОВИНИ Виктор Орбан: Евросъюзът търси схема, за да ни прескочи за помощта за...

Виктор Орбан: Евросъюзът търси схема, за да ни прескочи за помощта за Украйна

0

Европейският съюз може да заобиколи съпротивата на Унгария за съвместна помощ за Украйна, като сключи отделно споразумение между останалите 26 държави членки на срещата на върха в началото на следващата година. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от „Блумбърг“.

Съюзът търси начини да заобиколи неотстъпчивостта на Будапеща, след като преговорите за помощен пакет в размер на 50 милиарда евро за Киев претърпяха провал на срещата на върха миналата седмица.

Възможен резервен вариант, който беше предложен, е държавите членки да насочат пари към Украйна извън бюджетния процес на ЕС – опция, която според Орбан e осъществима.

 

„Не става дума за това, че волята на Унгария може да бъде заобиколена в много области“, посочи премиерът и добави: „Останалите също имат такава възможност в тази област“.

Тъй като политическите борби във Вашингтон възпрепятстват и ключовата помощ от САЩ, залогът е способността на президента Володимир Зеленски да организира продължаваща подкрепа за Украйна на фона на втората зима на боеве, откакто Русия нахлу на територията на страната в началото на 2022 г.

Всяка помощ за Украйна трябва да бъде предоставена за по-кратък срок от сегашното предложение, заяви Орбан и допълни, че въпросът трябва да се разглежда отделно от споровете относно финансирането на ЕС за Унгария.

Той бе категоричен, че финансовата помощ за Киев не трябва да идва от бюджета на ЕС и отбеляза, че изискването на блока да се осигурят средства на Украйна предполага ангажимент за предоставяне на пари, които в момента не съществуват. „Ние [Унгария] не искаме да вземаме заем заедно с никого“, подчерта Орбан, като уточни, че Будапеща не иска да става „длъжник“ на други страни членки на ЕС. Той обаче добави, че Унгария е готова да предостави финансова помощ на Украйна извън бюджета на ЕС.

Орбан също заяви, че присъединяването на Украйна към Съюза е „нереалистично“, като изтъкна, че макар членството да е положителен политически жест, то не помага на украинците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук