Начало БЪЛГАРИЯ ЕК одобри 1,2 млрд. евро за въглищните ни райони

ЕК одобри 1,2 млрд. евро за въглищните ни райони

0

Бюджетната 2023 г. приключва с добра новина за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Европейската комисия одобри изпратените от правителството териториални планове за справедлив климатичен преход на трите региона, засегнати най-сериозно от декарбонизацията. Очаква се финансирането да помогне на тези региони да се трансформират икономически, като се избегне закриването на хиляди работни места.
С парите по Фонда за справедлив преход ще бъдат подпомогнати инвестиции за преход към производството на по-чиста инергия. Ще се инвестират сериозни суми и в преквалификация и нова заетост. Очаква се в такива дейности да бъдат обхванати над 15 000 работници от трите области.
Сериозни суми ще бъдат насочени към рехабилитацията на земи с цел развитие на промишлени зони и нови ВЕИ мощности. Очаква се да бъдат рехабилитирани 2190 хектара земя.
С цел прозрачно и ефективно управление на инвестициите за справедлив преход във всяка една от трите български области ще бъдат създадени местни подкомитети.
Одобряването на плановете за справедлив преход бе от критично значение, защото страната ни закъсня и рискуваше да загуби почти цялото финансиране по тях при провал да получи подкрепа до края на 2023 г. Това бе един от основните рискове за загуба на средства от ЕС за тази бюджетна година. Енергийното министерство положи сериозни усилия да навакса изоставането, но бързото пренаписване на плановете и липсата на достатъчно обществено обсъждане доведе до шумни скандали и протести на засегнатите. Масло в скандалите наля и появата на списък с потенциални инвеститори в Стара Загора, който в последствие бе сериозно разширен.
Самите процедури за усвояване на средствата по Фонда за справедлив преход ще се организират по линия на програмата за регионално развитие. Тепърва ще има кандидатстване за средствата, като още от сега е ясно, че само малка част от заявените индикативни инвестиции ще получат публична подкрепа. Извън парите по териториалните планове средства за декарбонизация има и по плана за възстановяване и устойчивост, но там страната ни иска да предоговаря вече поети ангажименти и не е ясно дали този опит ще е успешен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук