Начало БЪЛГАРИЯ Синдикати искат оставката на министъра на здравеопазването

Синдикати искат оставката на министъра на здравеопазването

0

Федеративният съвет на Медицинска федерация „Подкрепа“ при Конфедерация на труда „Подкрепа“ настоява за оставката на министъра на здравеопазването. Това се посочва в писмо до премиера акад. Николай Денков и председателя на Комисията по здравеопазване в парламента проф. Костадин Костадинов, публикувано на сайта на синдикалната организация.

“Честа демонстрация на липсата на експертиза в министерството” е един от аргументите, с който се иска оставката на министъра. От федерация “Подкрепа” считат за проблем и “неяснотата по отношение на разпределение на функциите и ресорната компетентност на заместник-министрите”. Сред аргументите е и липсата конкретни действия за провеждане на адекватна политика по отношение на заетите в сектора.

Отказ от ясна позиция по проблемите на детското и училищното здравеопазване е друга причина за исканата оставка на здравния министър. Има “липса на категорично становище във връзка с подновените опити на определени лица и свързани с тях НПО-та с неясни мотиви, цели и интереси, насочени към разрушаване на системата на ясленото дело в България”, казват още от федерацията.

Провал в електронизацията на здравната система, многократна промяна на сроковете за прилагане на рецепти на хартиен носител и многократно неспазване на вече обявени условия са част от другите критики.

От 19 декември антибиотиците отново могат да бъдат изписвани и на хартиени рецепти. Изискването за електронно изписване на медикаменти за лечение на диабет, което е валидно от 16 октомври т.г., остава в сила. По-рано днес зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов заяви, че на един и същ пациент се изписва и хартиена, и електронна рецепта, което обърква системата. По думите му някои аптеки ще изпълнят хартиената рецепта, а други – електронната, но по този начин електронната рецепта продължава да стои в системата като неизпълнена и не става известно дали пациентът си е взел лекарствата. Преобладава обаче електронното изписване на рецепти за антибиотици, посочи Гетов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук