Начало БЪЛГАРИЯ Министърът на правосъдието: Може да има корекции за двойното гражданство

Министърът на правосъдието: Може да има корекции за двойното гражданство

0

"Важна е темата за двойното гражданство и то за българските граждани по рождение, които имат и друго гражданство. Една четвърт от българските граждани са извън територията на страната, трябва да намерим начин за приобщаването им в политическия живот. Може би това е такъв опит”. Така правосъдният министър Атанас Славов коментира промените в Конституцията, свързани с възможността хора с двойно гражданство да стават депутати.

В предаването „Офанзива с Любо Огнянов” Славов подчерта, че той не е участвал в изготвянето на тези текстове и редакции. „Процесът свързан с двойното изцяло се разви в парламента”, поясни той. Славов обаче каза, че Конституционният съд ще реши дали е грешка да не се иска уседналост.

„Не казвам, че няма риск – министрите, народните представители имат достъп до класифицирана информация”, призна той. Славов обаче приема идеите двойното гражданство да бъде разрешено само за страни от ЕС и НАТО. „Като убеждение не съм далеч от тази мисъл”, каза Славов.

Според него разпоредбата щеше да е по-ясна, ако изрично уреждаше хипотезата с българско гражданство по рождение и вторично получено българско гражданство. Според него трябва да има прецизиране. „Считам за важно да ограничим гражданството в нашите съюзници и партньори, от държави, които ни обявяват за вражеска страна”, каза Славов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук