Начало БЪЛГАРИЯ Бъдни вечер е. Нека има мир в душите ни

Бъдни вечер е. Нека има мир в душите ни

0
Бъдни вечер е. Нечетен брой постни ястия очакват цялото семейство на трапезата. Прекадява се с тамян, а питката с парата се разчупва от най-възрастния н къщата. 

Целият християнски свят очаква Рождество Христово. Това е най-светлият празник. Дни наред кипи подготовка. 

Според традицията преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. 

Ястията на трапезата за Бъдни вечер трябва да са точно определен брой. Най-често 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото време трае бременността). В някои места на България ястията са 11 или 12 (колкото месеца има в годината). 

Трапезата трябва да е отрупана с всичко, което се смята, че се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В различни  краища правят също тиквеник или зелник. 

Всеки от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината.

Най-възрастният в къщата казва молитва и разчупва питката като я подава от най-възрастния към най-малкия. На когото се падне парата, той ще има здраве и късмет през цялата година. 

От трапезата не се става, а ако се наложи, човек трябва да върви приведен. След вечеря храната се оставя на масата до сутринта. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук