Начало БЪЛГАРИЯ На 27 декември 1872 г. започва Пътят към Безсмъртието за Апостола Левски

На 27 декември 1872 г. започва Пътят към Безсмъртието за Апостола Левски

0

РАНО СУТРИНТА НА 27 ДЕКЕМВРИ 1872 ГОДИНА, СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВО, В КЪКРИНСКОТО ХАНЧЕ КРАЙ ЛОВЕЧ Е ЗАЛОВЕН ВАСИЛ ЛЕВСКИ

На 24 декември 1872 година Васил Левски, преоблечен, като турчин, пристига в Ловеч, където отсяда в къщите на Никола Сирков и Величка Хашнова. След това взема архива, който зашива в самара на коня си и на 26 декември, придружаван от Никола Цвятков, потегля към Търново.

По пътя срещат турски полицейски патрул. Старшият Али чауш се усъмнява в обясненията на Левски, но оставя двамата да продължат пътя си.

При завръщането си в Ловеч долага в конака за срещата и оттам е организирана хайка за залавянето на двете подозрителни лица.

На 27 декември 1872 г. рано сутринта 15 заптиета, начело с Юсеин Бошнак чауш, обграждат ханчето, което е държано под наем от Христо Цонев – Латинеца. Николчо разпознава гласа на заптието, което ги е срещнало през деня.

Затова Левски, въпреки че има тескере на името на ловчанлията Добри Койнов, решава да излезе незабелязано през вратника на яхъра, но там също има засада. При бягството се закача на плета и заптиетата успяват да го повалят на земята.

Левски стреля с револвера си и наранява в ръката Юсеин Бошнак чауш, но сам е улучен от куршум, който го засяга зад лявото му ухо. Притеклите се на помощ заптиета успяват да го уловят и вържат.

Левски е откаран от турците в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той.

Под полицейска охрана Апостола е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Няколко пъти той заявява, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и.

След разигралата се трагедия ханчето е изоставено от своя ханджия и след Освобождението в края на 19 в. пожар унищожава остатъците от него. То е възстановено по-късно и на 10 май 1931 г. Тук е открит музей с етнографска и историческа стойност.

По пътя от Търново до София Левски се е надявал до последно, че ще бъде освободен от своите съмишленици….

Поклон, Апостоле!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук