Начало БЪЛГАРИЯ Вдигат възрастта за пенсиониране от 1 януари 2024 г.

Вдигат възрастта за пенсиониране от 1 януари 2024 г.

0

Възрастта и необходимият трудов стаж за придобиване на право на пенсия нарастват от началото на 2024 г. Изискваната възраст за жените се увеличава с 2 месеца, а за мъжете – с един месец. Но мъжете могат да излязат в пенсия доста по-късно от жените, въпреки че средната продължителност на живота им е по-кратка.

Изискваният трудов стаж за пенсия нараства и за мъжете, и за жените с 2 месеца. От 1 януари, за да излязат в пенсия, жените трябва да са навършили 62 години и 2 месеца и да имат трудов стаж от 36 години и 6 месеца. За да получат пенсия, мъжете трябва да са навършили 64 години и 7 месеца и да имат стаж от 39 години и 6 месеца, гласят текстове от Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Постепенното увеличение на възрастта и необходимия стаж за пенсия беше решено преди години, а целта е да бъдат ограничени разходите за изплащане на пенсии. Стажът за излизане в пенсия ще нараства, докато през 2027 г. достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. Възрастта за пенсиониране и за мъжете, и за жените ще нараства, докато достигне 65 години. За мъжете това ще стане сравнително скоро – през 2029 г., а за жените – през 2037 г. След края на 2037 г. възрастта за пенсиониране трябва да нараства с увеличението на средната продължителност на живота, пише в КСО. Но поне засега няма основание възрастта за пенсиониране да продължи да бъде вдигана.

По принцип средната продължителност на живота нараства през годините. Поне така беше до 2019 г. С ковид кризата през 2020 г. обаче ситуацията се промени и оттогава средната продължителност на живота продължава да намалява. Според последните данни на НСИ средната продължителност на живота е 71,9 години, като при мъжете е 68,3 години, а при жените е със 7,5 години по-висока – 75,8 години.

Оказва се, че сме се върнали на нивото отпреди 20 години, когато продължителността на живота е била приблизително същата.

Но възрастта за пенсиониране продължава да нараства с цел да бъдат спестени пари на държавната хазна. А времето, през което хората могат да се радват на пенсията си, намалява. Въпреки това все по-често икономисти коментират, че може да се стигне до ново вдигане на възрастта за пенсиониране, заради големия недостиг на пари в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Заедно с вдигането на изискванията за получаване на пенсия нараста и броят на хората, които излизат в пенсия преди да навършат необходимите години и стаж.

През 2024 г. се запазва правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на нормалната възраст при наличие на изисквания стаж.

Това право може да се ползва от жените, навършили възраст 61 години и 2 месеца при стаж 36 години и 6 месеца, както и от мъжете на възраст 63 години и 7 месеца със стаж от 39 години и 6 месеца. Тази пенсия се отпуска пожизнено с намаление от 0,4% за всеки месец, недостигащ на човека до общата пенсионна възраст.

За придобиване на така наречената пенсия при непълен осигурителен стаж, т. е. когато човек няма достатъчно трудов стаж, но има най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, той трябва да е навършил възраст от 67 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук