Начало НОВИНИ Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун отхвърли всякакво помирение с Южна Корея

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун отхвърли всякакво помирение с Южна Корея

0
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея, а корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г., съобщиха световните агенции, като се позоваха на севернокорейската агенция КЦТА.

В продължение на пет дни се проведе пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия. По време на тази сесия, провеждаща се обикновено в края на годината, се взимат ключови стратегически решения за идната година.

Едно от тези решения сега е догодина да бъдат изстреляни още три шпионски сателита.

КНДР успя да изведе в орбита през ноември шпионски сателит, след два провалени опита през май и юни. Сега севернокорейският режим твърди, че получава чрез него кадри от основни американски и южнокорейски военни обекти, но така и не показва тези кадри.

Международните санкции забраняват на Северна Корея да извършва тестове, при които се използват балистични технологии и водещи анализатори са на мнение, че има значително технологично припокриване между способността за изстрелване на спътник и разработването на балистични ракети.

Южнокорейското разузнаване смята, че Пхенян е получил технологична помощ от Русия, където севернокорейският лидер Ким Чен-ун беше на посещение през септември и разговаря с руския държавен глава Владимир Путин.

По време на партийното заседание Ким Чен-ун е посочил, че Корейският полуостров е обхванат от постоянна и неконтролируема криза, като вината за това, според него, носят САЩ и Република Корея.

Той е разпоредил промени в администрацията, управляваща връзките с Юга, за да промени радикално посоката.

Ким е отбелязал, че е грешка, която не трябва да се допуска повече, да се смятат онези, които дефинират Северна Корея като „най-лош враг“, за хора, с които някой би търсил помирение и обединение.

В началото на партийното заседание Ким е призовал за ускоряване на подготвеността за война на страната си, в това число и на ядрената му програма, пред конфронтационните маневри на САЩ и техните съюзници.

През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в конституцията си статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук