Начало БЪЛГАРИЯ Митнически служители извършват проверки в данъчните складове на „Лукойл“

Митнически служители извършват проверки в данъчните складове на „Лукойл“

0

150 митнически служители извършват проверки в данъчните складове на „Лукойл“ в страната, съобщи БГНЕС. Шест екипа на Агенция Митници влязоха днес сутринта в нефтената рафинерия в Бургас, за да направят пълни описи на наличните количества руски петрол и на вече произведените от него горива. В рамките на днешния ден ще бъдат проверени общо 50 данъчни склада на територията на страната.

„Проверките се извършват в съответствие на изискванията на Закона за прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия в Украйна“, съобщи за БГНЕС Катя Куцарова, главен експерт в Агенция „Митници“.

Инвентаризацията е залегнала в приетите законови промени, които предвиждат от 1 януари да бъдат спрени квотите за износ, а от 1 март окончателно да спрат вноса и преработката на руски петрол.

Депутатите решиха да дадат на Лукойл гратисен период. След 1 януари рафинерията ще има право да реализира вече доставения руски петрол и произведените от него горива, но извън държави от ЕС.

„Основна цел на днешните контролни действия е да бъде извършена инвентаризация и документиране на наличните количества суров петрол, внесен в съответствие с дерогацията и наличните количества нефтопродукти, произведено от такъв петрол с произход Русия, които влизат в обхвата на ограничителните мерки. В контролните действия днес ангажирани около 150 митнически служители. Те са от звената за последващ контрол, акцизна дейност и митническо разузнаване и разследване. Например, на територията на Териториална дирекция митница – Бургас в проверките участват 23-ма митнически служители, като по-голяма част от екипите – 6 екипа, са насочени към „Лукойл Нефтохим“ поради големия обем на съоръжението“, съобщи още Куцарова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук