Начало НОВИНИ Полски фермери отново ще блокират граничен пункт между Полша и Украйна

Полски фермери отново ще блокират граничен пункт между Полша и Украйна

0

Полски фермери обявиха, че отново ще блокират от утре (4 януари) граничния пункт с Украйна – Медика, тъй като не са получили писмено уверение от премиера на Полша Доналд Туск, че исканията им ще бъдат изпълнени, предаде агенция ПАП, цитирана от Ройтерс.

Фермерите настояват полското правителство да им отпусне субсидии за добива на царевица и да не допусне да бъдат увеличени данъците им.

„Не сме получили писмено потвърждение, че нашите искания ще бъдат изпълнени. Поради това продължаваме нашия протест“, заяви пред ПАП един от лидерите на протестиращите фермери Роман Кондров.

Той посочи, че протестиращите фермери ще пропускат през граничния пункт да преминава само по един камион на час.

Земеделците прекратиха своя протест на 24 декември миналата година, но полски шофьори на камиони продължават да блокират няколко гранични пункта между Украйна и Полша.

Полските превозвачи, които протестират от 6 ноември насам, упрекват украинските си колеги в нелоялна конкуренция, а Европейската комисия – че я позволява.

Поляците посочват, че украинците предлагат дъмпингови цени за транспортните си услуги и по-скоро извършват превози между самите страни от Европейския съюз, отколкото между тях и Украйна.

Шофьорите настояват да бъде ограничен броят на украинските камиони, влизащи в ЕС, чиито собственици бяха освободени от изискванията да притежават разрешителни за влизане на територията на Евросъюза. Това решение беше прието след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук