Начало БЪЛГАРИЯ Нинова: От официалните документи за шенген по-интересен е т. нар. протокол за...

Нинова: От официалните документи за шенген по-интересен е т. нар. протокол за ангажимента ни за бежанците

0

Официалните документи на Съвета на ЕС за приемането на България по въздух и вода в Шенген вече са факт, но по-интересен е втори документ – т.нар. протокол, в който са записани ангажиментите, които е поела страната ни за бежанците. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред медиите, цитирана от Dariknews.bg

„България е изпълнила всички условия за пълноценно присъединяване към Шенген, ние сме пълноправен член на ЕС и не бива да се гледа на нас като втора ръка държава, заслужаваме членство по въздух, вода и суша. Това, което направи правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с подкрепата на ДПС оценяваме като отстъпление от тази позиция, предателство на националния интерес и провал. Тези фанфари колко велик успех е това могат да им служат само за пиар. Тъй като ни обвиниха, че всяваме дезинформация, изчакахме да излязат официалните документи и те вече са факт. Решението на Съвета на ЕС, официално качено – влизаме по суша и вода. Но по-интересен е втори документ, който не виждаме в пространството. Това е протокол към решението, в който са описани конкретните ангажименти, които е поела българската страна. Обръщам внимание на Параграф 3 за бежанците в този документ. Правителството внася дезинформация. В този протокол пише, че те са поели ангажимент: „Незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. В срок от 3 дни България трябва да даде отговор, а в срок от 1 месец и незабавно да ги приеме без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. Затова не трябва да има никакви ограничения, що се отнася до броя на хората, трябва да бъдат приети в рамките на 1 месец. Това се отнася в особена сила за хората от Сирия и Афганистан“, посочи Нинова.

„Изводът е неограничен брой бежанци, които ние трябва да приемем в центрове от отворен тип, в които няма особен контрол и нямаме право да кажем нищо по този въпрос, 72 процента от центровете освен това са запълнени. Правителството излъга българския народ, внасяше дезинформация, истината е на лице“, допълни тя.

 

По думите ѝ влизането по въздух и вода не ни помага, защото хиляди хора ще чакат по сухопътните граници, а българската икономика ще продължава да губи 1 млрд. лв. годишно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук