Начало БЪЛГАРИЯ По искане на министър Стоянов двама висши полицаи от Стара Загора подадоха...

По искане на министър Стоянов двама висши полицаи от Стара Загора подадоха оставки

0

Двама висши служители на Областната дирекция на МВР – Стара Загора подадоха оставки. Вътрешният министър ги поиска заради смъртта на Пламен Пенев, който почина при полицейски арест след преследване на 30 декември вечерта.

Калин Стоянов поиска освобождаването на заместник-директора на областната дирекция в Стара Загора, който към момента на събитието е замествал директора, и на началника на охранителна полиция.

Бившият шампион по борба е починал от задушаване – това по неофициална информация е заключението на съдебните медици, направили аутопсията на 58-годишния мъж.

Според източници на „По света и у нас“ Пенев е бил притиснат до земята от петима полицаи. Заради смъртта му двама служители на МВР вчера бяха отстранени от длъжност и срещу тях са образувани дисциплинарни производства.

Пропуски, свъзразни с подготовката и обучението на състава са отчетени по време на срещата на вътрешния министър с шефовете на главните и областни дирекции на МВР. За това Калин Стоянов е разпоредил анализ на цялата нормативна база. Целта е по-качествено обучение и последващ контрол.

„Ръководството на МВР предприема необходимите действия. Полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери. Засилва се дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав“.

Роднините на починалия Пламен Пенев обвиняват полицейските служители в брутално насилие. Адвокатът им все още няма официална инфромация за резултатите от аутопсията.

„Все още моите упълномощителки не са разпитани и нямат статута на пострадали лица в досъдебното производство. Освен това НПК е така създаден, че на практика пострадалите имат възможност да се запознаят с материалите едва когато приключи досъдебното производство“, каза Емануил Йорданов, който е и бивш министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов.

Йорданов не е изненадан от поисканите оставки в ОДМВР-Стара Загора

„Неотдавна беше и случаят с Дебора, покрай който се изнесе информация, че става въпрос за някаква рутинна практика в Стара Загора, на която никой не е обръщал внимание,“ коментира той.

„Това скупчване на полицаи около някого или нещо какъв смисъл има и какво могат да правят те, освен да бият“, попита адвокат Йорданов.

В „Денят започва“ криминалният психолог Неделчо Стойчев коментира, че полицаите са подценили ситуацията в случая с Пламен Пенев.

„И за това в крайна сметка се е стигнало до едно неправомерно най-вероятно отношение спрямо него, този смъртен изход“, каза доц. Неделчо Стойчев – криминален психолог.

Според Неделчо Стойчев случаят е по-специфичен заради здравословното състояние на Пенев.

„Преди няколко месеца той е въдворяван в психиатрията в Раднево именно заради помощта, която полицията е оказала на неговия работодател. Най-вероятно струпването на тези обстоятелства е довело до това негово, нелогично общо взето поведение и начинът, по който той се е опитал да се противопоставя на полицаите“, обясни психологът.

„Пострадалият е имал здравословни проблеми в действителност, но се е лекувал и това не мисля, че има някакво отношение към досъдебното производство, което се води, защото тук става въпрос за причинена смърт“, категоричен е адвокат Емануил Йорданов.

Пред БНТ здравният министър съобщи, че до края на годината се очаква в Националната здравноинформационна система да бъде създаден своеобразен регистър на психичноболните.

„Идеята, с две думи казано, е всички психично болни, които са минали със съдебно решение през стационара на психиатрична болница, да бъдат включвани в такъв списък“, посочи Христо Хинков.

Според Хинков психичното заболяване не е пречка човек да управлява автомобил, стига то да не е в активна фаза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук