Начало НОВИНИ 23 жилищни сгради ще бъдат санирани в Кюстендил

23 жилищни сгради ще бъдат санирани в Кюстендил

0

23 многофамилни жилищни сгради ще бъдат обновени в община Кюстендил, съобщиха от Общината. Сградите са кандидатствали за финансиране по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. 

Общата стойност на одобрените проекти е 26 840 000 лева при максимално прогнозирана за Общината 30 мил. лева. Целта на мерките, които ще се изпълнят, е енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление „В“. 

Предстои през януари 2024 година да се подпише договор между МРРБ и Общината за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местната власт ще сключи договори с одобрените блокове.  

В списък са 34 резервни предложения за изпълнение на инвестиция в Кюстендил по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – ЕТАП I“, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране, подредени по реда на тяхното класиране. Досега по двете програми . Националната програма за енергийна ефективност и ОПРР, в Кюстендил са реновирани 57 многофамилни сгради, неофиоциално се коментира, че техният брой в града е около 200.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук