Начало НОВИНИ Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия и през ноември 2023 г.

Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия и през ноември 2023 г.

0

Индустриалното производство в Германия се сви изненадващо през ноември 2023 г. за шести пореден месец, което е поредно доказателство за продължаващото негативно представяне на този важен за икономиката сектор, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство спадна през ноември с 0,7% спрямо октомври, когато се сви с 0,3%, докато пазарните очаквания бяха за повишение с 0,2 на сто.

Това представлява влошаване на производството за шести пореден месец и представлява ново доказателство за слабостта на водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на отминалата година.

Производството в промишлеността, изключвайки енергетиката и строителството, намаля с 0,5% спрямо предходния месец, производството на капиталови стоки се сви с 0,7%, на междинни стоки – с 0,5%, а на потребителските стоки – с 0,1 на сто.

В същото време енергийното производство нарасна през ноември 2023 г. с 3,9% на месечна база, докато строителството отбеляза спад с 2,9 на сто.

В рамките на трите месеца до края на ноември индустриалното производство се сви с 1,9% спрямо предходните три месеца.

Спрямо година по-рано производството в Германия отбеляза спад през ноември с 4,8% – най-солидното понижение от близо три години насам.

Днешните поредни разочароващи данни за промишленото производство предполагат, че Германия вероятно ще завърши 2023 г. годината в т.нар. „техническа рецесия“ (свиване на БВП през две поредни тримесечия).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук