Начало НОВИНИ Георги Киряков: В СОС се заиграват на едро заради разпределението на огромен...

Георги Киряков: В СОС се заиграват на едро заради разпределението на огромен финансов и властови ресурс

0

Обвиненията в Столичния общински съвет минират изцяло пътя пред стартирането на работа на Столичен общински съвет. Това няма да свърши добре за софийските граждани и за двете партии и коалиции, които си разменят обвинения. Това коментира в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ политологът Георги Киряков.

 

„Независимо какво се констатира в доклада за боклука, то може да бъдат начертани мерки и да се поправи. Ако е непоправимо, наистина трябва да се носи отговорност, но тя трябва да се носи персонално от хората, които са взимали решение. А такива неща, от рода на: “Ами ГЕРБ партията е виновна“, “предишните управляващи са виновни“, не помагат на никого в тази ситуация и няма да помогнат.

 

Той отбеляза още, че Бойко Борисов не би трябвало като народен представител от партия ГЕРБ-СДС да взима отношение по теми, свързани с управлението на Столичния общински съвет, а такова отношение да вземат столичните общински съветници от ГЕРБ-СДС, председателят на групата общински съветници на ГЕРБ-СДС или някои от водещите политици на ГЕРБ-СДС в столицата.

 

„Не разбирам каква е необходимостта Бойко Борисов да взима отношение по тези теми. И второто важно нещо е, с такъв тип размяна на реплики, няма да се стигне до постигане на каквото ѝ да е споразумение. Даже няма да се стигне и до водене на разговори за постигане на споразумение за излъчване на мнозинство, което да започне да взима решения. Не от кмета Терзиев основно зависи управлението на Столична община, а от Общинския съвет и по-специално от мнозинството в Общинския съвет. Защото с мнозинство се взимат решенията за управление на Столичната община.

 

Независимо колко доклада ще бъдат изкарани, независимо какви констатации ще има в тях – да, трябва да се понесе съответната наказателна, включително отговорност за престъпна небрежност, но и трябва да се състави мнозинство. Аз много се съмнявам, че който и да е от общинските съветници на ГЕРБ в столицата е пряко отговорен, разбира се, той е отговорен през политическата си сила, но е пряко отговорен за състоянието, свързано с този доклад, състоянието на проблема с отпадъците в Столична община“, коментира още Киряков.

 

Според политолога общинските съветници се заиграват на едро, защото става въпрос за разпределение на огромен финансов и властови ресурс: „Досега ГЕРБ имаха лукса, през толкова много години, през които управляваха Столична община да назначават масово техни партийни кадри на ключови места, с много добри заплати. Сега обаче, ГЕРБ нямат мнозинство, и ще трябва да се раздели с този лукс, който имаха в последните 16 години поне. Може би това е една от причините с такова нежелание да участват във възможността за съставяне на мнозинство. Трябва да се разделят изобщо с идеята, че могат еднолично или почти еднолично да разпределят огромният финансов ресурс, който отпуска държавата на Столична община. И с който самата Столична община разполага отвъд този национален ресурс“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук