Начало БЪЛГАРИЯ ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха ротацията с конституционната комисия

ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха ротацията с конституционната комисия

0

Кадровите рокади, свързани с ротацията, вече започнаха, при това на неочаквано място – в парламентарната комисия по конституционни въпроси. Тази сутрин депутатите смениха нейното ръководство. Досега тя се оглавяваше от депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. От днес мястото му заема неговата колежка от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Чолаков и Йорданова, която е бивш правосъден министър, изиграха основна роля при разглеждането на конституционните промени, които бяха приети в края на миналата година. Десният депутат твърдо ги подкрепяше; колегата й от ГЕРБ-СДС имаше по-двусмислено отношение, специално за усилията да се придаде максимална независимост на съдиите, към което той беше скептичен.

Проектът на решението за промяната в състава на комисията беше внесен съвместно от герберския водач Бойко Борисов и съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Това също е знаменателно – Атанасов в последно време бива лансиран като евентуален следващ председател на Народното събрание, който трябва да замени, съгласно принципа на ротацията, настоящия му шеф Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Рокадата тази сутрин беше одобрена със 137 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Радомир Чолаков беше освободен и като член на комисията. На негово място влиза съпартийката му Анна Александрова – юрист, която в момента оглавява комисията по правни въпроси. Чолаков пък ще заеме досегашното й място в комисията за взаимодействието с гражданското общество.

Както им стана обичайна практика, управляващите не дадоха никакъв предварителен сигнал, че готвят такива смени. Продължават да пазят в тайна от обществеността и замислите си за евентуалните промени в състава на правителството, когато ГЕРБ-СДС поеме водещата роля в него. В един глас герберите и десните твърдят, че това било „технически въпрос“, който не засяга гражданите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук