Начало БЪЛГАРИЯ Денков: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

Денков: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

0

Българското правителство не е приело никакво друго задължение по темата за присъединяване в Шенген. Лъжа е, че има промяна в политиката. Дъблинското споразумение е подписано през 2007 г., има и промяна през 2013 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред депутатите в пленарна зала. Министър-председателят участва в първия за годината парламентарен контрол.

„Не са обсъждани никакви бройки мигранти, които да приеме България“, категоричен е Денков.

„Тече технологично състезание за това как да бъде произвеждана по-евтина електрическа енергия и как да се произвежда по-евтин ток. България трябва да обнови своите мощности, така че да бъде конкурентна на съседите си“, каза още премиерът.

Денков поясни, че вносът на енергия не е, защото България не е конкуретна, а защото цената на тока тук е по-скъп. „Това правителство подписа договорите за изграждането на два нови ядрени реактора и работата започва. Сигурен съм, че 2024 г. България ще бъде отново нетен износител на електроенергия“, увери Денков. 

„В новообоурдавни центрове за лабораторен анализ на кръвни проби за наркотични вещества кръвните резултати ще са готови от 1 до 2 седмици“, посочи министър-председателят по време на блицконтрол в Народното събрание.

„Забавянето на кръвните резултати на проби за наркотици е един от проблемите, които заварихме, влизайки като редовно правителство“, допълни Денков. „От една страна беше въведена преди нас правилна система, която позволява да се използват полеви тестове, за да се види дали има потенциален проблем, които обаче след това трябва да се проверяват с много по-точните кръвни тестове“, каза премиерът.

„По отношение на алкохола съществуващата апаратура и процедури позволяваха в рамките на до няколко дни да има ясен резултат. Докато по отношение на наркотичните вещества, се оказа, че липсва апаратура, липсва организация и оттам имаше забавени проби с 6, 9, 12 месеца“, припомни Денков.

„Проблемът се изостри и от промяната в Наказателния кодекс, която даваше възможност за отнемане на превозни средства при използване на наркотици и алкохол. Това беше една от задачите, които си поставихме – да намерим бързо решение“, заяви той.

По думите му се е оказало, че могат да се се направят три неща – да се подобри организацията в съществуващите центрове – във Военномедицинска академия, където бяха отпуснати допълнителни средства, така че да работят на 24- часови смени, с които да ускорят процеса. „Второто – да отпуснем средства, за да не бъдат губещи лабораториите, които правят тези тестове. Третото е, че бяха направени обществени поръчки, дължим благодарност на МВР, което използва наличния фонд“, информира Денков.

Той каза, че е била необходима известна дискусия и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, защото преди шест месеца се оказа, че са били тръгнали в грешна посока. „След срещи с участието на народни представители създадохме организацията, която вече почна да дава резултати, каза Денков и съобщи, че днес следобед ще открие, заедно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове. Вече сме на финалната права“, подчерта премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук