Начало НОВИНИ Пламен Данаилов: Ако се стигне до нови избори в София, това ще...

Пламен Данаилов: Ако се стигне до нови избори в София, това ще е едно срамно петно върху Общинския съвет

0

Изключително трудно е да се стигне до нови избори за Общински съвет в София, заяви пред БНР общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов. „Плашене с нови избори е по скоро някакъв опит за манипулация за това да стигне до разговор“, смята той.

Има практика на ВАС, която казва какви са хипотезите, подчерта общинският съветник и добави, че в момента СОС е в хипотезата на заседания.

Според него ако се стигне до вариант избори, това ще е едно срамно петно върху Общинския съвет. Той смята, че ако това се случи, избирателната активност би била изключително ниска.

 

Първата политическа сила във всеки Общински съвет би трябвало да търси начин за съставяне на мнозинство и подкрепа за своите идеи и политики, категоричен бе Пламен Данаилов. И добави:

„До момента не се справят. Може би от една страна и заради това, че кметът отсъства. Той не е търсещият и водещата фигура. Кметът трябва да бъде водещият и той трябва да вземе ролята на това да търси подкрепа за своите политики и идеи, които иска да осъществи“.

По думите му в ПП-ДБ-Спаси София няма изявен лидер. Според него е нормално когато имаш спечелил мажоритарните избори кмет, той да е лидерът, който да води процеса.

 

За да избегне такава сглобка както на национално ниво, Борис Бонев постоянно твърди, че ако това стане, той ще напусне тяхната група, припомни Данаилов. От друга страна, той е доста скептичен след това, което се случи с ПСА, че БСП ще влязат в такава коалиция. В този смисъл е сложна ситуацията, категоричен е той.

„Всичко започна от изключително тежкото говорене по време на предизборната кампания. То не спря и във всички заседания с изключение на вчерашното“, коментира общинският съветник.

По думите му председателят на СОС има изключително много административни задължения. Той обаче трябва да е човек, който да може да си говори с кмета, да е в добри отношения с него. Аз отговарям на всички тези условия, декларира Данаилов и каза, че според тях това е решението, за да се отпуши работата на Общинския съвет.

„Когато се стигне до някаква коалиция, тази коалиция винаги може да смени председателя на Общинския съвет. Ние даваме решение на проблема. А дали ще бъде временно, зависи от възможността за сключване на коалиционно споразумение в Съвета“.

Нищо фатално все още не се е случило, заради това, че няма избран председател и постоянни комисии, отбеляза още съветникът от София. Не успяхме да приемем нова план сметка, но това не означава, че няма да се чисти в София, но ще се чисти с парите от 2022 г., даде пример той.

„Това е загуба на време, а времето е най-ценният ресурс. Ако всичко това е някаква игра, е толкова жалко, че няма накъде повече“.

Според него председателски места в постоянните комисии трябва да получат всички представени партии в СОС спрямо тяхната тежест, включително опозицията. Така опозицията ще може да контролира управляващите, подчерта той.

Пламен Данаилов обяви, че за този период на блокаж общинските съветници не взимат заплати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук